fredag 26 maj 2017

2008 San Fereolo

Dolcetto är en druva som har sin givna plats hos Vintankar. Det är en klart underskattad druva, som är väldigt användbar. Den ger maten rikligt med plats samtidigt som Dolcetton kompletterar och förhöjer glädjen i vardagen. För dryga veckan sedan var det läge att sätta lite färg på en i annat ganska trist tisdag.

Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.


De friska mörka körsbären och blåa plommonen är de doftintryck vi omedelbart kan känna. Efterhand tillkommer lite rosor och några örter.

I gommen är det den slanka känslan, pigga syran och de allestädes närvarande tanninerna som dominerar. Detta förstärkt med  trevlig frukt (körsbär,plommon, tranbär, lingon) och nypon samt lite finmalda örter gör vinet till en god samspelare med vår mat(pastasallad).
Eftersmaken är medellång och avslutas med lite krossade körsbärskärnor och steniga mineraler. Svårare än så är det inte för att få till en guldstund i vardagen.

Betyg 4


179 kr betalade vi på Systembolaget. Just nu verkar den slutsåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar