lördag 6 maj 2017

Silvaner 2015 Wurzburger Juliusspital

Våren är här. De senaste dagarna har den tagit stora steg framåt. Björken har börjat slå ut. Då kliar det i Vintankars ögon. Nysningarna blir om möjligt fler och längre. I trädgården väntar hårt arbete med att bereda jorden och pilla ner alla fröer.
Till våren hör också sparris. Grön sådan kan vi skörda i det egna trädgårdslandet. Den vita får vi köpa. Förra veckoslutet hade hustrun inhandlat ett knippe. Vi dricker med förkärlek Silvaner till vår sparris.

Producent är Juliusspital som grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 177 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Dom producerar runt en miljon flaskor. Knappt hälften av odlingarna är druvan Silvaner, men även Riesling (20%), Muller Thurgau (17%) samt ytterligare sexton druvor odlas däribland Spätburgunder (Pinot Noir 4%).
Sitt centrum har dom i WÜRZBURG några mil sydost om Frankfurt. 
Det här vinet är deras "bas-silvaner". Vinet är till 100% gjort på druvan Silvaner. Druvorna kommer från ett antal olika vingårdslägen.

En diskret, frisk doft av gula äpplen, citrus och stendamm är vad vi kan sniffa oss till.

I munnen är det ett friskt och torrt vin vi får ta del av. Mer elegans än kraft. Kanske inte det mest komplexa vita vin vi druckit, men fasligt gott i sin enkelhet.  De gula tonerna från doften går också igen i smaken: gula äpplen, citrus, gula plommon samt gula stenfrukter. I eftersmaken finns en liten finstämd ton av örter och steniga mineraler. Alldeles i avslutet lite honungsmelon.

Helt perfekt till vår sparris.
Betyg 4-

Priset på Systembolaget är 149 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar