onsdag 17 maj 2017

Sortimentsprovning med Vinua. Del 2: Masia Serra

Vintankar var för snart 14 dagar sedan på provning av viner som Vinua importerar. Så här långt har dom endast två producenter med vardera fyra viner i sin portfölj. Häromdagen skrev jag om  Hugas de Batlle.


Dagens inlägg ska handla om Masia Serra. Dom håller till i byn Cantallops, vid foten av Albera, bergskedjan som skapar övergången från Empordas kullar och sluttningar i söder till Pyrenéerna i norr. Det är endast någon mil till franska gränsen.
Fotot lånat från Masia Serras hemsida.
Historien börjar 1996, då Jaume Serra och Silvia Vilà, efter avslutade studier i oenologi och ekonomi, beslöt sig för att starta sitt egna vinäventyr på den lilla vingården som Jaumes farfar planterat med Grenache-stockar 1961. Idag omfattar Masia Serra 14 ha planterade med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Marselan, Vit Grenache och Muscat.
Fotot lånat från Masia  Serras hemsida
För att skydda vingårdarna mot den hänsynslösa vinden Tramontana har dom planterat "häckar" av cypresser. Vinden är inte bara av ondo, den ger också vinerna sin speciella karaktär samt skyddar vinstockarna från många potentiella sjukdomar.


2015 Mosst
Vinet är gjort på Vit Grenache (85%), "Roja" Grenache (10%) samt Moscatel (5%).
Ett enkelt, relativt lättdrucket vin. Ett ungt vin som ska drickas ungt. Både doft och smak är frisk med citrus, gula äpplen och gula stenfrukter som främsta attribut. En försiktig blommighet i bakgrunden. I eftersmaken finns en trevlig ton av mineraler samt pinjeträd.
Betyg 3
Priset i beställningssortimentet är 152 kr med nr 767722015 Ctònia
Vinet är gjort på Vit Grenache till 100%. Vinstockarna planterades 1961. Det görs ca 2 800 flaskor.
Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet har därefter fått ligga tre månader på sin jästfällning på franska ekfat.
Färgen har en gulaktig nyans med lite ljusgröna stråk
Det här är ett vin med både komplexitet och elegans.
Doften är hyfsat stor och i den hittar vi mest gula stenfrukter, men också någon liten ton av citrus, steniga mineraler och lite spår från tiden på ekfat. Väldigt trevligt!
Smaken är, hur konstigt det än kan låta, både subtil och kraftig. Här vimlar av smaker. En del lite tydligare: citrus, gula äpplen, steniga mineraler. En del mer försiktiga: gula plommon, aprikoser, nektariner, persika och örter.
Syran är påtaglig, men också välbalanserad. Strukturen lite smörig.
Ett personligt och charmigt vin, men framförallt väldigt gott.
Det här var verkligen ett vin som föll mig i smaken.
Betyg 4
På SB är priset 221 kr och beställnings nr är 76202.


2013 IO
Vinet är gjort på druvorna Merlot (70%), Röd Grenache (15%), Cabernet Franc (10%) samt Cabernet Sauvignon (5%).
Merlot och Cabernet Franc planterades år 2000.
Vinet har fått ligga till sig i ett år på lätt rostade fat av Fransk ek. Knappt 8 000 flaskor görs av det här vinet

Färgen går i en mörk rubinröd ton.
En ganska intensiv doft når oss, där tonen av svarta vinbärsblad är det första vi noterar. Vi känner också lite andra mörka bär som körsbär samt någon liten blommighet som får oss att tänka på viol, även lite stendamm noteras.
I munnen känns vinet kraftfullt och packat med mörk solvarm frukt. Vi tycker oss också känna lite rökta charkuterier, kryddor och örter. En stor och bra syra som tillsammans med ordentliga tanniner samspelar med den fina frukten på ett balanserat och matvänligt sätt. Eftersmaken är lite längre än medel och där ger sig druvan Cabernet Franc till känna med lite grön paprika och mera mörk frukt.

Det här är ett vin jag verkligen gillar. Kraften och samtidigt elegansen. Avslutet med en finstämd ton av grön paprika. Syran och tanninerna. Allt detta gör vinet både personligt, charmigt och väldigt matvänligt.
Ordentliga köttbitar, charkbrickor och tapas gör sig särdeles bra ihop med det här vinet.
Betyg 4
I beställningssortimentet är priset 181 kr. Numret är 79759.
Samtliga viner jag skrivit om hittar du på Vinuas hemsida.

Det är endast det exklusiva Falguera som kan köpas flaskvis. Övriga produkter säljes i kolli om sex flaskor. Mitt råd är därför att en slår sig ihop 2-3 stycken vinvänner och delar på en låda som en är nyfiken på.

Det finns också ett par "Prova på lådor":

Hugas de Batlle (70900) 1206 kr
1 flaska Coma Fredosa 2011 , en flaska Coma Fredosa 2012 , 2 flaskor Coma de Vaizell 2014 och 2 flaskor Coma de Vaixell 2013.


Masia Serra lådan (70694) 1 116 kr
 2 x Mosst 15, 1x Ctonia 15, 2x Io 13, 1x Aroa 13

Vinuas Empordà låda (73548) 1 872 kr
1xHugas de Batlle Falguera 09 750ml, 1xMasia Serra Gneis 11 750ml, 1xHugas de Batlle Coma Fredosa 11 750ml, 1xHugas de Batlle Coma de Vaixell 13 750ml, 1xMasia Serra Ctonia 15 750ml, 1xMasia Serra Mosst 15 750ml

Vintankars nyfikenhet väcktes under den här provningen. Vi har inför sommarens begivenheter beställt såväl Masia Serra-lådan som Vinuas Emporda-låda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar