fredag 14 april 2017

2007 Amarone, Roccolo Grassi

Ett av det här årets vinprojekt är ju att testa av de 07:or vi har i källaren. Till veckans CL-fotboll var det Roccolo Grassi som fick läggas under luppen. Redan nu kan avslöjas att det var en sagolik vinupplevelse.
Så här lång har det blivit:
Speri och RossonVilla Canestrari Riserva 1888Costasera Riserva , Bertarole och AllegriniCasadei Bepi (Viviani)Vaio Armaron och Marion.Ni som följer bloggen vet att Roccolo Grassi är en av våra absoluta favoriter. Självklart fanns dom med på min  Tio-i-Topp-lista. I maj 2015 var jag med om en middag och provning av deras viner på Enoteca Valpolicella i Fumane, som överträffar det mesta och bästa i Valpolicella.

RG använder i stort samma blandning av druvor vare sig dom gör Amarone, Superiore eller Recioto. Mixen är Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) och Croatina (5%). 
Urvalet av druvor till amaronen görs med största noggrannhet. Det är endast de absolut bästa druvorna som väljs. Dom torkas sedan i cirka 90 dagar. Efter vinifieringen har vinet fått ligga drygt två år på 225-liters ekfat.

Doften är fylld av en angenäm arom av mörka körsbär, torkad frukt, lite kakao och några små nypor örter. Den är stor och tämligen kraftfull och väldigt stilfull och elegant. Den lovar mycket!

Det doften lovar uppfyller den i smaken med råge. Precis som med doften finns här både kraft och elegans. Det börjar med en fin bärsamling, där de söta mörka körsbären har sällskap med björnbär, lite hallon och en god mängd blåa plommon. Den torkade frukten är på plats med någon liten russinton, men framför allt är det fikon, dadlar och katrinplommon som känns. Inslaget av örter är påtagligt. Tanniner finns där och bjuder ett litet försiktigt motstånd. Syran gör sitt för att ge vinet friskhet. Tanninerna och syran ger RG:s amarone en ryggrad som vi gillar.
Sist men inte minst är eftersmaken fullständigt formidabel men sin mörka frukt med en liten restsötma, som kombineras med en bitterljuv ton av mörk kvalitetschoklad, krossade körsbärskärnor, någon liten sötlakrits bit och torkad frukt.
Gott så in i bänken. En Amarone helt på topp. Den klara säkert flera år till, men är enastående god just nu på tioårsdagen. Du som har 2007 hemma får rådet att testa en flaska i närtid. Den som bara har en flaska kvar, så vete katten om jag inte skulle öppnat den vid något speciellt tillfälle under 2017.

Betyg 5. 
Vår flaska privatimporterades under 2012. Vi betalade då 47 euro + svensk alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar