söndag 2 april 2017

Chokladkladdkaka och Recioto = Sant

Lördagens dessert var en smarrig Chokladfudgekladdkaka. Det var min gode vän Toni som bjöd på denna en oförglömlig Bussola-afton i höstas. Vi ropade alla efter receptet och Toni gav oss den här länken:
https://niiinis.se/2014/11/12/lakrits-chokladfudgekladdkaka/

Våra gäster formligen ställde sig upp och gjorde vågen till hustrun, som faktiskt lyckats på ett sätt som inte stod långt efter Toni.

Recioto och choklad är en oslagbar kombination. Just den här desserten görs sig också extra bra tillsammans med en flaska Recioto. Vi hade plockat fram vår näst sista flaska av Roccolo Grassis 2007.
Druvblandningen är 60% Corvina, 15% Corvinone, 15% Rondinella och 10% Croatina. 
Druvorna har fått ligga och torka i drygt fyra månader. Vinet har fått ligga på 225-liters franska ekfat i ca 18 månader. 50% nya ekfat och den andra hälften har använts en gång tidigare.


En hyfsat stor och läcker doft av mörka körsbär, blåa plommon, örter, kakao och söt piptobak kan vi känna.

I munnen får vi en mogen Recioto med söta, mörka körsbär, en del torkad frukt, en ordentlig bit mörk choklad och någon liten nypa örter. Även om vinet har klara mognadstoner så är den finstämda syran fortfarande alert och ger vinet en friskhet, som gör att det här söta dessertvinet har behållit sin friskhet.
Eftersmaken är riktigt lång med en fin sötma parad med en liten bitterhet som finns i riktigt mörk choklad. I avslutet tycker vi oss känna lite ljusare frukt och några droppar espressokaffe.
Just sötman och den lilla bittra tonen matchar chokladdesserten alldeles förträffligt.

En underbar Recioto som är helt på topp. Vår kvarvarande flaska dricker vi någon gång under 2017. Bättre än så här blir den inte.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar