onsdag 5 april 2017

Postgatan i Kalmar. En restaurang av mycket hög klass.

Hustrun och jag skulle till Öland för att fira födelsedagar. Två av hustruns syskon fyllde år. En 60 år och en 50 år. 50-åringens hustru fyllde också 50, så vi vart bjudna på ett 160-års kalas.

Vi åkte ner till Kalmar en dag i förväg. Bokade in oss på Stadshotellet samt beställde bord  på Postgatan.

Vi började som så ofta med att beställa ett glas champagne. Vi valde Frasiga rotfrukter med gräddfil som tilltugg. Ingen liten dutt utan ett rejält glas med champagne serverades vi. Blanc de Blanc 2008 från Legras & Haas. I ett alldeles underbart skick just nu. Läckra brödiga toner tillsammans med röda äpplen, gula stenfrukter, någon liten citrus och härliga steniga mineraler. I avslutet unset honung.
En perfekt start på kvällen.
Betyg 4+
Den vänstra bilden är min förrätt
Tartar på dovhjort - rödbeta i flera texturer - tryffel - äpple - timjan
Den högra hustruns
Anklever au torchon - briochekrutong - aspic - palsternacka - nypon
Två alldeles enastående starters. Välsmakande och fina smakkombinationer

Råbiff på oxinnanlår - gruyereost - dragonmajonnäs - syrlig champinjon - konjak - postgatans pommes frites
Confiterat anklår - ljummet skum på bacon och brynt smör - friterad lök - picklad endive - sauce aigre doux
Våra huvudrätter var gudomliga. Hustrun påstår att hon sällan eller aldrig ätit en bättre råbiff. Själv ställde jag mig upp och gjorde vågen över det confiterade anklåret. Matkonst i den högre skolan.

Jag hade fått rådet att be om den större vinlistan. Det fanns mycket trevligt att välja bland Vi valde ett rött vin på druvan Poulsard. Faktiskt första gången vi dricker ett vin gjort på denna druva. Producent är Jaques Puffeny. Vår sommelier berättar att han är en legendar i Arbois i norra delen av Jura, men som nu pensionerat sig. Ingen av hans barn har  haft intresse att fortsätta hans livsverk. Numer leasar han ut vingårdarna till Marquis d´Angerville. Postgatan lyckades komma över ett gäng flaskor från de två sista årgångarna (2013/2014) av det här vinet.

Det är första gången vi dricker ett vin på druvan Poulsard. Och vi faller pladask. Gott, charmigt och matvänligt.
Färgen är av en ljusare rubinröd ton. Visserligen med en viss grumlighet, men ändå transparent.
I doften är det initialt de röda bären som dominerar. Strax därefter kommer steniga mineraler, lite rosor och någon liten touch av våt jord.
I munnen är det slankt, med en viss stramhet och ändå väldigt lättdrucket. Här finns en ljuvlig röd bärkompott av jordgubbar, lingon, körsbär och tranbär. Lite örter och kryddor. Ett icke föraktligt inslag av mineraler. Det finns en trevlig och bra syra. Tanniner som vet att uppföra sig och ändå bita till. Medellång eftersmak med mera röda bär och någon liten blommighet.
Bara så gott.
Betyg 4+

Medans vi sitter där och njuter av vår mat kommer
Postgatans trevlige sommelier Robin Bergvall fram och undrar om vill smaka på ett glas Bourgogne. Så klart vill vi det.
Vintankar är ju ingen Bourgognefantast, men visst smakar det här mera. Röda bär och kryddor. Fin friskhet och visst bjuder det upp.

Till dessert valde jag "Choklad på flera sätt" och hustrun "Dagens bakverk". Min dessert var alldeles strålande. Hustrun tyckte hennes "Bakverk" var helt OK, men inte den rätt från den här kvällen som hon särskilt kommer att minnas.
En Auslese från 2005. Friskhet och sötma. Här finns en tilltalande fruktighet med passionsfrukt, mogen persika, lite citrus, någon torkad frukt och unset honung i avslutet.

Helt underbar!!
Vi avslutar med kaffe och något som ska hjälpa matsmältningen att få fart. Hustrun gillar vanligtvis inte sådana här saker, men aprikosen föll i god jord. För egen del blev det en Marc. Riktigt bra sådan med ordentligt bett.

Vi summerar det här som en helt otroligt bra kväll. Jag minns inte namnet på vår kvinnliga servitris, men hon hade förmågan att få oss att känna oss speciella. Sommelieren Robin presenterade vinerna på ett trevligt sätt. Stannade upp vid vårt bord då och då och inhämtade våra reflektioner. Att vi sedan blir bjuden på ett glas Bourgogne är så klart en bonus. Deras gedigna och intressanta vinlista är en stor tillgång. Slutligen köket. Magiska rätter. Våra stora komplimanger för fantastisk mat. Postgatan rekommenderar vi alla som är i närheten av Kalmar att besöka. Definitivt värd en omväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar