torsdag 25 mars 2021

2018 SP68 Bianco från Arianna Occhipinti.

I förra veckan drack vi Arianna Occhipintis röda vin SP68 Rosso årgång 2016. Vanligtvis brukar det bli en hyllning av större format, men den här gången var jag lite mer ljummen i mina tankar. Förstå mig rätt. Visst var det ett bra vin, men förväntningarna är alltid skyhöga då vi dricker hennes viner, men den här gången levde dom inte riktigt upp till dom. Flaskvariation? Årgång 2016? Tunnel? Frågorna en kan ställa sig är många. Vi gör snart ett återbesök på en senare årgång.

Den här veckan tittar vi till hennes vita SP68 Bianco från året 2018.
Vinet är gjort på druvorna Albanello (40%) och Moscat d´alessandria eller Zibibbo som det lokala namnet är (60%). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Naturlig jäst. 15 dagars skalkontakt. Vinet har legat sex månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.

Så här skriver Arianna på hemsidan:
Mine is not just an organic wine. It is a natural wine as I think about myself, that's how I am. It comes from my sensibility towards true things and from my Gestures, my loving attentions. A wine that, in its harmonies and roughness, talks about the land where it comes from and also about me. That's why I think that the natural wine, besides being a good wine is also a human wine.

Ett härligt vin, som lever upp till våra högt ställda förväntningar. En del kraft i såväl doft som smak. Inte utan en viss elegans. Det här går vi igång på.

Färgen går i en guldgul nyans med någon bärnstensfärgad ton.

En mycket trevlig aromatisk doft slår emot oss, då vi sticker nosen ner i glaset och sniffar. Det första vi känner är citrus, som rätt omgående får sällskap av en mängd gula stenfrukter (bl a aprikos, persika). Här finns en del florala toner (jasmin, fläder, kamomill). En tydlig krita-aktig mineralitet liksom en god portion örter. Härligt att sitta och småsniffa på.

I ärlighetens namn är det dock när vi tar den första klunken, som vi riktigt går igång. Gott om smaker och samtidigt rätt så lättsamt. Här finns gula äpplen, en hel del citrus, någon liten ton från päron, men desto mer av persika, aprikos, ananas och vita vinbär. En härlig mineralitet med viss sälta, krita och lite krut. Eftersmaken något längre än medel och där tillkommer lite tropisk frukt, aningens honung samt de lite blommiga inslagen från doften.
En behaglig syra följer oss hela tiden. Riktigt gott. Stor charm och väldigt lättdrucket.
Betyg 4
Vår flaska är köpt  i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Vi betalade, om jag minns rätt, runt 170 DKK.
Just nu är den slutsåld på "Bolaget".  Wine Trade importerar och rätt som det är dyker den upp i beställningssortimentet. Det gäller då att vara snabb på tangenterna för den brukar ta slut snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar