fredag 26 mars 2021

2013 Amarone MonteSantoccio

 Förra veckan avslutades åttondelsfinalerna i CL-fotbollen. Vidare gick tre engelska lag, två tyska och ett lag från vardera Portugal, Spanien och Frankrike. Således är inget italienskt vidare. Vi får i fortsättningen precis som vanligt trösta oss med Amarone. Den gångna veckan var det en Amarone från den lilla producenten Monte Santoccio, som gjorde oss sällskap.

Monte Santoccio är en av dessa små och genomsympatiska amaroneproducenter, som vi kommit att ta till våra hjärtan. Vingården är på ca 4 ha och vinrankorna växer bokstavligen in i vardagsrummet. Den är belägen i utkanten av Fumane på 450 m höjd över havet. Årsproduktionen är på ca 25 000 fl. Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli.Vi besökte Monte Santoccio för några år sedan på en av våra resor med Club Amarone.

Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna 200820102011 och 2012. Nu är det dags för årgång 2013.

Vi låter vinet få de sedvanliga två timmarna i glasen innan vi börjar njuta av det tillsammans med ett par bitar hårdostar (Montana Intenso).

Vi möts omgående av en stor och rätt så kraftfull doft av mörka bär. I lite mindre omfattning, men ändå tydligt, noterar vi örter, kryddor, någon torkad frukt och lite kakao. Väldigt trevlig doft.

I munnen är det  mycket vi känner igen från doften. Det startar med friska, söta, mörka körsbär, som sällskapar med mörka skogsbär, aningens svarta vinbär och blåa plommon. Här finns lite örter och kryddor. Det finns en också en trevlig syra som ger vinet en bra friskhet. Små, nätta och hyfsat mjuka tanniner stärker upp vinets ryggrad. Eftersmaken är lång och ljuvlig. De söta mörka körsbären är på plats även här, men det tillkommer en mörk, läcker, småbitter kvalitetschoklad, eleganta torkade frukter (ej särskilt mycket russin) och så dessa underbara körsbärskärnor.

Ja det här är en amaone vi verkligen gillar. Det är bara att konstatera att Nicola verkligen fått till det med årgång 2013.
Betyg 4++
På "Bolaget" kostar den 552 kr och den aktuella årgången är 2016.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar