onsdag 3 mars 2021

13,14,15 Cabernet Franc från Eugenio Rosi

Det är inte ofta vi dricker vin som uteslutande är gjort på druvan Cabernet Franc. Diverse s k bordeauxblandningar där Cabernet Franc utgör en mindre del händer ganska ofta att vi dricker. Men 100 procent Cabernet Franc, nej det är mera ovanligt. Vi har dock en favorit från  Norditalien, som dessvärre inte finns på SB, som alltid får följa med oss hem då vi besöker Köpenhamn. Pandemin satte stopp för vårt årliga besök, så vi får leva med tidigare inköp.

 Producent är Eugenio Rosi. Han arrenderar runt 7 ha spridda på fem olika vinfält i Vallagarina några mil nordost om Gardasjön, inte så långt från staden Rovereto. Är du i trakterna rekommenderar jag ett besök på det spektakulära konstmuseumet.

Han gör knappt 20 000 flaskor fördelade på cuvéerna:
- Anisos, ett vitt vin på en druvblandning av chardonnay, nosiola och pinot bianco
- Poeima, 100% marzemino
- Dòron, 100% marzemino
- Esegesi, en blandning på cabernet sauvignon och merlot
- En Cabernet Franc gjord på tre olika årgångar

Eugenio Rosi är utbildad vid den välrenomerade jordbruksskolan i San Michele All´Adige. Han har arbetat som chefsvinmakare på flera olika kooperativ innan han beslöt sig för att starta eget. Verksamheten drivs enligt ekologiska principer.

Eugenio Rosis Cabernet Franc är alltid en blandning på tre olika årgångar med en tredjedel från vardera året. Denna gången var det årgångarna 13,14,15 som vi drack. Vi har tidigare skrivit om 7,8,9, 9,10,1111,12,13 och 12,13,14. Druvorna till det här vinet kommer från ett vinfält beläget alldeles i närheten av Rovereto. Organisk odling. Spontan jäsning i öppna stålfat under 40-50 dagar, därefter blandas det med två andra årgångar. Ingen filtrering. Endast vid buteljeringen tillsätts ett minimum av svavel. Totalt görs det runt 1 800 flaskor.

Det är en rätt så stor doft om möter oss. Det startar med lite läder, höstlöv och blyertspenna, men rätt så omgående är det den generösa, mörka frukten som tar över. Tonen av svarta vinbär är tydlig. Någon liten kryddighet (peppar) kan vi notera liksom unset vanilj. En väldigt trevlig doft.

I munnen bjuds vi på en generös och rätt så kraftfull mörk frukt. De svarta vinbären är på något sätt vinets signum, men vi känner också blåa plommon, lite körsbär och blåbär. Örter och kryddor har sin givna plats. En rätt så stor syra skapar en bra friskhet. Tanninerna är på plats, men väluppfostrade som dom är biter dom endast lite försiktigt i munhålan och bjuder det där motståndet som uppskattar. Eftersmaken är något längre än medel och här får vi mer svarta vinbär, lite svartpeppar, aningens lakrits och mörk choklad samt någon animalisk ton.

Det här är gott så det förslår. Cabernet Franc när den är som bäst.

Betyg 4+.

Den här flaskan är köpt hos  Cibi e Vini i Köpenhamn för cirka 300 DKK


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar