tisdag 9 mars 2021

2015 Mandelpfad Riesling GG, Weingut Knipser

Jag besökte på hösten 2016 några vingårdar i Pfalz. Och visst blev jag imponerad av vinerna och människorna bakom dessa viner. Det gäller såväl vita som röda viner. En av de producenter som imponerade mest var Weingut Knipser.
Företaget grundades 1948 av Heinz Knipser, men egendomen som sådan har en mycket längre historia. Den ligger i utkanten av byn Laumersheim och vin har det odlats på ägorna sedan år 1876. Idag är det bröderna Volker och Werner Knipser som har ansvaret för verksamheten.
Knipser förfogar över 40 ha vinmarker i Laumersheim, Grosskarlbach och Dirmstein. Deras fokus ligger på Grosse Gewächse Riesling och Pinot Noir, men dom odlar även 15 andra druvsorter. Bland de röda kan nämnas Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Dornfelder och bland de vita Chardonnay, Gelber, Sylvaner och Pinot Blanc.Detta är en Riesling med beteckningen GG ( Grosses Gewächs). Strax väster om byn Dirmstein ligger vinfältet Mandelpfad och i hjärtat av det här vinfältet ligger den delen som kallas "Himmelsrech" och som Weingut Knipser förfogar över. Ungefär hälften av vinet har efter jäsningen fått tillbringa något halvår eller så på stålfat och den andra hälften på 600-liters barriquer.


Ett underbart vin. Ett av de bättre rieslingviner jag druckit. Det här är vår sista flaska och det är bara att konstatera att jag borde köpt fler.


En mycket trevlig doft av gula stenfrukter, nygrusad trädgårdsgång, skolkrita, aningens citrus, mandlar och nyutslagen kaprifol möter oss så fort vi sticker nosen i glaset.

I munnen har det en stor friskhet och smakerna är komplexa. De gula stenfrukterna från doften blir i gommen tydliga som aprikoser, persika, nektariner och aningens gula plommon. Någon päronskiva, aningens lime, lite ananas och fläderblomma fyller på smakerna. I den komplexa eftersmaken tillkommer mandelbeskvier, aningens honung och en god portion mineraler i form av skolkrita och sten. Alldeles i avslutet lite sälta.

Vinet är helt enkelt förbålt gott. Det har smugit sig in någon liten mognadston i de gula stenfrukterna. Kanske inte så långt till toppen, men där tror jag det kommer att hålla sig i många år till.
Betyg 4++
Jag betalde på plats 27 euro för den här flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar