måndag 1 mars 2021

Skåne vs Alsace, Solaris vs Riesling, Arild vs Dom Zind-Humbrecht

Det är inte så vanligt att vi dricker vin från Sverige, men i förra veckan blev det så. Vi drack det till en lite kryddigare fiskburgare. Vi besökte Arilds Vingård i början på juli och blev överraskade av vad dom presterade.

I fredags blev det en riesling från Alsace till kvällens bakade potatis med Skagenröra. Det var februari-vinet i projektet Låt oss dela en pava.... på vinforumet finewines.seNi som följer bloggen vet att jag titt som tätt deltar i det projektet. 

Vi hade en liten slatt kvar av Solaris och det fick drickas parallellt med Rieslingen.


2017 Riesling Herrenweg de Turckheim, Domaine Zind-Humbrecht.

Zind-Humbrechts vineri är belägen i byn Turckheim strax väster om Colmar. Företaget grundades 1959 i och med att Léonard Humbrecht gifte sig med Geneviève Zind. Familjen Humbrecht har en lång historia i vinbranschen som startade i början på 1600-talet. Idag är det Oliver Humbrecht som är ansvarig för företaget och vinmakningen.
Dom är certifierade sedan 2002 som biodynamiska odlare genom kontrollorganet Biodyvin och förfogar över cirka 40 ha vinodlingar bl a ett par av de bättre vingårdslägena i Alsace: Clos-St-Urban i Rangen, samt Brand, Hengst, Goldert, Herrenweg och Heimbourg. 

Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar med en medelålder på 51 år, som vuxit på vinfältet Herrenweg med en jordmån bestående av sand, stenar och lera. 

2017 var ett svårt år för Z-H då dom drabbades av svår frost, vilket gjorde att det blev ett extremt lågt skördeuttag. Naturlig jäst och lång jäsningsperiod. Vinet har fått tillbringa runt 12 månader på stora ekfat och buteljerades i februari 2019.

Färgen går i en blekgul nyans.

Ett ungt och friskt vin, där citrusen, äpplen och gula stenfrukter dominerar i doften. En svag men ändå tydlig ton av grus och krita kan vi känna. Viss blommighet. Aningens, aningens ton av petroleum tycker vi oss ana.

I munnen känns det ungt, väldigt friskt och med en känsla av lite spritsighet. Mogna äpplen, citrus, aprikoser, persika och ananas. OK syra. Lättdrucket. I eftersmaken aningens honung samt en viss havssälta i kombination med lite restsötma.

Ett helt OK vin, men inget jag riktigt går igång på. Mer bersådricka än matvin.

Betyg 4-

Priset på "Bolaget" är 249 kr.






2019 Solaris Barrique, Arilds Vingård.

2020 var ett år präglat av pandemin. Bokade vinresor fick avbokas. Istället vågade vi oss i början på juli, när smittan var låg, på att besöka Arilds Vingård. En mycket positiv upplevelse som jag varmt kan rekommendera. Så klart landade det i ett blogginlägg, som du kan läsa här.

Köpa vin på vingården går inte i Sverige, då vi har ett försäljningsmonopol. Vi fick istället knappa in en beställning digitalt hos Systembolaget och hämta ut våra flaskor på ett "Bolag" nära oss. Vi köpte ett par flaskor av Solaris Barrique. I förra veckan drog vi korken ur en av flaskorna.

Detta är ett vin gjort uteslutande på druvan Solaris. Druvorna avstjälkas före pressning. Ingen tillsatt jäst utan endast den naturliga jästen används. Jäsningen sker på 225-liters ekfat. Det har också fått mogna i åtta månader på dessa ekfat

I doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus, fläderblommor, krusbär , någon tropisk frukt samt  aningens kokos och vanilj.


I munnen känns det ungt och mycket friskt. Trevlig syra. Från doften känner vi igen de gröna äpplena, citrustonen, fläder och krusbär. Mango, aningens hemkola och skumbanan samt unset vanilj finns där också. Mjukt och lite smörigt i strukturen.

Vi serverar vinet vid 8-10 grader. När vinet når rumstemperatur kommer det en ordentlig grapefruktbeska i eftersmaken.

Ett vin som visar att det går att göra riktigt hyfsade viner i Sverige.

Betyg 4-

Priset på SB är 254 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar