måndag 29 mars 2021

Projekt Grekland 2.0. Del 3. 2016 Old Roots Xinomavro, Domaine Tatsis

25 mars firas i Grekland Självständighetsdagen. I år är det 200-årsdagen för den Grekiska Revolutionen. Två dagar försenade hedrade vi Grekland i lördags med att tillaga en moussaka.

Så klart dricker vi grekiskt vin till detta.
2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.
Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. Det här blir den tredje artikeln i den serien.
Tidigare har jag skrivit om:

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendomen 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Det här vinet är gjort till hundra procent på den inhemska druvan Xinomavro, som vuxit på vinstockar som är dryga 60 år gamla. Naturlig jäsning på ståltankar, ett år på ekfat, ingen filtrering. Vi låter vinet få en timma på karaff innan vi serverar det.

Färgen går i en mycket mörk rubinröd ton med blålila och nästan svarta stråk.

I den smått intensiva doften kan vi känna massor av mörka bär. Här finns en del toner av läder och kryddor. Lite mindre men ändå tydliga inslag av kakao, lakrits, tomatblad, viol och stendamm.

Vi smakar på det och konstaterar omedelbart att det här är ett ungt vin med framtiden framför sig. Icke desto mindre är det fullt njutbart idag, men någon timma på karaff rekommenderas. Gör du så då kommer du mötas av en underbar vinupplevelse. Jag upplever vinet mer fyllt av intensiva smaker än av kraft. Här finns mörka, lite syrliga körsbär, blåbär, hallon, vinbär och några tranbär. En fin ört- och kryddsamling höjer smakupplevelsen. En bra syra ger vinet en härlig friskhet. Stadiga tanniner tar för sig i munhålan, men går aldrig över gränsen så att det blir ansträngande. Eftersmaken är lång och underbar med mera frukt, som nu får sällskap av lite mörk choklad med en viss bitterhet, sötlakrits, violer och rosor.
Enastående gott. Detta är en av mina absoluta favoriter bland Greklands röda viner. Det kommer att utvecklas fint det närmaste decenniet.
Betyg 4+
Jag betalade 319 DKK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar