onsdag 30 november 2022

Kulturhelg i Stockholm. Del 1. WoodStockholm och Norma på Folkoperan.

I mitten på november tog vi tåget till Stockholm för en blandning av kulturaktiviteter: Folkoperan, Fotografiska, Moderna och Kulturhuset. Så klart hade vi bokat ett par restauranger som vi var nyfikna på. Även dessa besök ser vi som  kulturaktiviteter.

Vid niotiden på torsdagsmorgonen tog vi bussen ca hundra meter från bostaden ute på Ölmanäset söder om Kungsbacka och kl 14.30 steg vi av på Stockholms Central. Ibland är de kollektiva transporterna fantastiska!

Vi checkade in på hotell Birger Jarl och byter om inför kvällen. Vi har bokat bord på WoodStockholm, som ligger På Mosebacke Torg. Restaurangen ligger bara 15 minuters promenadväg från Folkoperan. Wood är en s k temarestaurang dvs dom har under en två-månaders-period ett tema. Det är under nov-dec Alperna. Mat och dryck ska vara inspirerade av de åtta länderna som vi betraktar som alpländer. 
Vi hänger på låset kl 17 och efter en koll med den supertrevliga personalen blir valet deras fyrarätters meny.

Vi startar kvällen med var sitt glas champagne. Les Dames de France från Pierre BOEVER & FILS. En för oss helt ny producent, som håller till i byn Louvois ett par mil nordost om Epenay. Historien tog sin början 1847 då familjen Boëver slog sig ner i byn Louvois och började odla vin. Nästan 100 år senare börjar Paulette och Gaston Boëver göra champagne under namnet "Champagne Gaston BOEVER", vilket så småningom blir " Champagne Pierre BOEVER". Sedan 2005 drivs verksamheten av Thomas och Laure Boëver.

Den är gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%) från åren 2017 och 2018, som vuxit på vinfält i byarna Louvois och Bouzy. Den degorgerades i juni 2022 och fick en dosage på 9 g socker per liter.
Vi njuter av den i väntan på vår första rätt och fyller på när rätt ett serveras.
En champagne med en härlig friskhet, där gröna äpplen, en del röd citrus samsas med aprikoser, persika, marikex, aningens nötter, steniga mineraler och en liten diskret blommighet.
Riktigt gott och uppfriskande och funkar fantastiskt bra både som föråkare och samspelare till vår första rätt.

Rätt nr 1.
En frasig Rösti toppad med rökt röding, kålrabbi och dragon. 
Underbart gott! Den frasiga röstin, den rökta rödingen med dragon och kålrabbi bildar en ljuvlig smakkombo. 
En perfekt start.







Rätt nr 2.
Lök och svampsoppa smaksatt med libbsticka och toppad med savoykål.
Precis vad en kan önska sig efter en dag i skidbackarna, men den värmer gott och smakar utsökt även för oss som nöjt oss med att vandra genom stan förbi Slussen och upp till Söders höjder.

2018 Dolcetto Erche, Rocco di Carpeneto.
Ett vin på druvan Dolcetto från kullarna i de södra delarna av Piemonte. Vinstockarna har en ålder på ca 30 år. Detta är ett s k naturvin. Ekologiska odlingar, spontanjäsning på gamla ekfat, drygt två års vila på stora, gamla ekfat s k tonneaux innan buteljering.
Ett härligt friskt och ganska så lättsamt vin med en sällsam blandning av röda och lite mörkare bär. Små nypor kryddor och örter, några steniga mineraler, fina toner av kakao och unset violer.
Fin syra och behagliga tanniner.
Det här dricker jag gärna igen!!

Rätt 3.
Schnitzel alla Coreano.
En alldeles underbar liten wienerschnitzel. Det vattnas direkt i gommen vid blotta minnet av den här godingen.




2017 Marestel Roussette de Savoie, Dom Dupasquier.
Inte så ofta som vi dricker vin från Savoie. Det kommer definitivt att bli oftare när det smakar så här gott. 
Savoie är en del av franska alperna och området ligger strax öster om Grenoble och sträcker sig mot den italienska gränsen.

Detta är ett vin gjort på den lokala druvan Roussette, som kanske är mer känd under namnet Altesse. Ett friskt vin med en härlig syra. Vi hittar en hel del gula stenfrukter såsom aprikos, persika, gula plommon. Vi noterar också lite gula äpplen, aningens citrus, nötter och en del florala toner.
Riktigt gott och nyfikenheten på viner gjorda på druvan Roussette (Altesse) har väckts.

Rätt 4.
Sauerkraut de la Mere.
En perfekt tillagad bit gös med en magisk blåmusselsås.
Lite rökt franskt bacon på toppen.
Vi blir nästan stumma. Det här är bara så läckert med fantastiska smaker som balanserar mot varandra på ett sjusärdeles sätt.


2021 Chasselas sur lie Auvernier, La Maison Carée.
Vi serveras nu ett vin från Schweiz från området Neuchâtel. Vingårdarna ligger på den västra sidan om sjön Neuchâtel och La Maison Carée äger runt 22 ha vinmarker fördelade på två appellationer Auvernier och Hauteriver. Det är runt 10 km mellan vingårdarna.Vingårdarna ligger på mellan 400 och 500 m ö h. Biodynamiska odlingsmetoder har tillämpats sedan 2012. Du som vill läsa mer om producenten klickar på länken till importörens hemsida.
Dom odlar druvorna: Chasselas (35%), Pinot Noir (50%) samt Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc (15%).

Vinet vi dricker är gjort på den lokala druvan Chasselas som efter en kort maceration fått jäsa och sedan ligga en kortare tid på ekfat innan det buteljerades.
Gula och gröna äpplen, några päron, lite citrus, krita, steniga mineraler, någon ört och några gula stenfrukter typ persika och plommon. I avslutet får vi grapefrukt och en finstämd mineralsälta. Fin syra och trots sin ungdom känns vinet mjukt och moget.
Ett mycket spännande vin. Gott som tusan! Och så klart en perfekt matchning till gösen.

Sammanfattning
Vilken måltid vi fick vara med om. Magiska rätter. Spännande och fantastiska viner. Lägg också till en fantastisk service!
Vi kan bara ge ett råd. BOKA BORD PÅ WOOD.

15 minuters promenad och vi var vid Folkoperan. 
Norma av Bellini stod på programmet.


Vilken föreställning. Sanslöst bra. Smått saliga ger vi oss av hemåt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar