Triplus Vinhandel är en importör med ett spännande och riktigt bra sortiment. Det är snart ett år sedan jag kom lite mer i kontakt med dom i samband med en provning av Quintarellis viner, vilket du kan läsa om i det här blogginlägget
En av de vinproducenter de samarbetar med är Bosco Agostino i La Morra. Jag har fått möjligheten att prova två flaskor Langhe Rosso gjorda på druvan Nebbiolo. Mer om dessa nedan, men först några ord om producenten.
Azienda Agricola Bosco Agostino.
I slutet på 1940-talet startade Pietro Bosco verksamheten, som då helt var inriktad på att odla druvor och sälja dom till mer kända baroloproducenterna som Prunotto och Pio Cesare. Det var först 1979 som Pietro började med att göra vin under egen etikett. Det blev omedelbart en succé. Sonen Agostino tog över huvudansvaret i och med Pietros bortgång 1983. Framgångarna fortsatte och år 2000 involverades Agostinos son Andrea i verksamheten. Han hade då tagit sin examen vid Albas Scuola Enologica.
Vingården omfattar idag 4 ha. Dom odlar Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. I deras portfölj hittar vi två Barolo La Serra och Neirane samt en vardera av Langhe Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.
Torso Orno Ono och Due.
Druvorna till dom här vinerna kommer från vinfältet La Serra dvs samma som för deras toppvin. Jordmånen är kalksten och lera. Vinfältet ligger ca 400 m ö h.
Jäsningen varar i 20 dagar och äger rum på ståltankar. Den malolaktiska jäsningen liksom lagringstiden 18 månader sker på
- träfat av slavonsk ek för Torso Orno Ono
- träfat av fransk ek för Torso Orno Due
Historien bakom de här två vinerna är den att den svenske importören Torbjörn på Triplusvin tillsammans med några vänner besökte Agostino Bosco 2018 och provade igenom deras sortiment. Dom fick bl a prova druvmusten till Barolo La Serra 2018. En av deltagarna blev väldigt förtjust i musten och undrar varför den behöver ligga på ekfat så länge. Det hela landade i att Agostino skulle göra ett experiment och halvera lagringstiden på ek, vilket också innebär att vinet måste klassas ner till Langhe Rosso istället för en Barolo.
Vinet skulle också ha ett namn. Torbjörn på engelska blir Thunder Bear, som i en dålig italiensk översättning blir Torso Orno. Ono är helt enkelt en felstavning av Uno.
Ett år senare är Torbjörn på nytt besök hos Agostino Bosco. Får ett fatprov som han och gruppen gillar. Strax därpå ännu ett fatprov, som är precis lika gott som det första. En omöjlighet att välja, så det var så Torso Orno Ono och Torso Orno Due föddes.
2020 Torso Orno Ono
Ett mycket friskt doft med en väldigt ung ja nästan juvenil rödaktig frukt. Vi noterar någon försiktig ton av rosor, lite örter, daggvåt grusgång och en mycket svag doft av vaniljstång.
När vi smakar på vinet är det precist lika friskt och fräscht som vi noterade i doften. I munnen känns det också hyfsat slankt. En rätt så stor och behaglig syra noteras liksom försiktigt bitande tanniner. De röda bären känns som jordgubbar, aningens hallon, mera tranbär kanske något lingon. Allt i ungdomliga toner. Små, små nypor örter kan vi känna, liksom rosor/violer och unset vanilj. Medellång eftersmak med ännu mer röda bär och rosor.
Tillsammans med vår hemmagjorda tomatsås och köpe-pasta var det fasligt gott. På egen hand blir tanninerna lite mer bitiga, men inget vi störs av.
Betyg 4
2020 Torso Orno Due
Det här vinet har precis samma friskhet och fräschhet som syskonvinet Torso Orno Ono. Det är så klart inte så konstigt, då det enda som skiljer de här vinerna åt är att Ono legat på fat av slavonsk ek medan Due legat på franska ekfat. Letar jag skillnader så kanske att Due har aningens, aningens mer toner av ek.
De röda bären tillsammans med en liten örtighet och lite mera torkade rosor finns i båda vinerna.
Vi drack vinerna under två dagar. Hustrun servade mig dag två vinerna i två glas, där jag inte visste vad som var vilket. För mig blir dom väldigt lika och precis lika goda. Nu lyckades jag pricka rätt (50% chans) och det som fällde utslaget var att jag tyckte mig ana unset mer vanilj i Due. Det stämmer ju rätt bra med mina noter från den första kvällen.
Betyg 4
Båda vinerna kan köpas genom SB:s Privatimport. Det finns både årgång 2018 och 2020 att välja på. Priset är det samma dvs 287 kr. Du måste köpa 6 flaskor, men du kan blanda som du vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar