måndag 14 november 2022

2011 Costasera Riserva, Masi och 2016 Campo del Titari från Brunelli

Gruppspelet i herrarnas Champion League blev klart i skiftet oktober/november. Ni som följer bloggen vet att då det spelas matcher i CL, då vankas det också amarone hos Vintankar. Till de två sista omgångarnas matcher korkade vi upp två av våra absoluta favoriter.

2011 Costasera Riserva, Masi. 
Costasera Riserva är ett relativt nytt vin. i Masis portfölj. 2003 var första årgången och den landade på Systembolagets hyllor inför julen 2008. Jag har sedan dess köpte varje årgång fram till årgång 2013.

Vad jag tyckt om dom kan du läsa genom att klicka på resp årtal 2003200420052006, 20072008 2011 och 2013
Årgång 2008 landade på SB 2013, men därefter har det inte kommit några nya årgångar till Sverige förrän 2011:orna dök upp i beställningssortimentet i mitten på december 2016. Naturligtvis inhandlade Vintankar ett gäng flaskor.
2010 gjordes det inga Costasera Riserva och 2009 kom dom inte till Sverige av olika anledningar. 2014 var ett svårt år i Valpolicella och minns jag rätt blev det ingen Riserva det året.
På SB finns idag årgång 2015 till priset 589 kr.

Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera. Den ursprungliga Costasera har blivit lite av ett benchmark i amaronevärlden. Costasera Riserva har druvmixen: Corvina (70%), Rondinella (15%) och Oseleta (15%). Druvorna får ligga och torka i cirka 120 dagar innan de pressas. Det får sedan mogna i cirka fyra år på stora slavonska ekfat innan vinet buteljeras.


Vi låter vinet få dryga timman i karaff innan vi häller upp det. Årgång 2011 är fantastisk nu med sina begynnande mognadstoner.     
Doften är stor och intensiv med en bibehållen friskhet från ungdomens dagar. Precis som tidigare kan vi inledningsvis känna lite läder och jord, men det tar inte så lång tid innan den mörka frukten dominerar. Och den växer hela kvällen. Örter, kryddor, kakao, torkad frukt och aningens rosor dyker upp i små eleganta omgångar. Doftandet på en sådan här amarone är en njutning i sig.

Vi smakar på vinet och ler i kapp med varandra. Det här är ju bara så gott. Massor av söta mörka körsbär, mogna björnbär, mörka hallon och blåa plommon. Lite mindre, men ändå tydligt noterar vi torkad frukt i form av katrinplommon, fikon, dadlar och unset russin. Några må nypor örter och kryddor. En fin syra skänker friskhet åt vinet samtidigt noteras alldeles sammetslena tanniner. Eftersmaken är formidabel och amaronelång. Mera söta körsbär, mörk choklad, några droppar espresso samt körbärskärnor.
Ah, vilken njutning!!
Betyg 5- 
Mina flaskor köptes på SB 2017 och kostade 59 3klr.


2016 Campo del Titari, Brunelli. 
Brunelli är kanske den producent i Valpolicella jag håller högst. Åtskilliga gånger har jag besökt dom. Perfekt att bo hos dom för att utan bil besöka både Verona och andra producenter samt underbara restauranger inom någon knapp timmas promenadavstånd.

S
Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.

För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 kan du läsa om  här. 2014 gjorde dom ingen Riserva, då vädret ställde till det så att druvkvaliteten blev för dålig. Årgång 2015 kan du Läsa om här
Nu är det så dags för vår första flaska från 2016.

Det här är ju en ung amarone, så jag låter den få närmare två timmar i glasen innan vi börjar njuta av den. Vi dricker den över två dagar.

Det ska omgående sägas att Titari 2016 är något alldeles enastående och visar redan nu upp sig från sin bästa sida.
Doften är efter upphällning i våra glas lite försiktigt med höstlöv, jord och läder som främsta markörer. Två timmar senare vid fotbollsmatchens avspark är det det en intensiv och kraftig doft av eleganta mörka bär som dominerar intrycken. Här finns också i lite mindre portioner en del örter och kryddor liksom torkad frukt, aningens hemkola och unset vanilj. Av den höga alkoholen (17%) känner vi så gott som ingenting. Hustrun är särskilt känslig mot detta.

I smaken är det de söta mörka körsbären, de mogna björnbären och skogshallonen som dominerar förstärkta med lite blåa plommon och svartavinbär. Några nypor örter och kryddor (särskilt svartpeppar), aningens kakao, hemkola och torkad frukt kompletterar smakbilden på ett magiskt sätt. På allt detta kommer en formidabel eftersmak med mera söta körsbär, riktigt mörk lite bitter choklad, körsbärskärnor, några droppar espresso och unset vanilj. 
Det vilar en ungdomlighet över frukten med en härlig friskhet. Tanninerna finns där och bjuder lite mer motstånd än i många andra amaronevine, vilket är något som vi verkligen uppskattar.
Det är knappt vi tror det är sant att redan nu, sex år efter skörd, få uppleva en amarone nästintill fulländad.
Är det den bästa Titari vi smakat? Jag är benägen att säga JA!
Tror det eller ej men jag tror faktiskt något år till kan utveckla den något litet ytterligare.
Idag är betyget en klockren femma.
Betyg 5
Campo del Titari av årgång 2016 kan mycket väl få ett plustecken efter femman nästa år. Minns jag rätt är det endast två viner som fått det tidigare.

Jag har köpt mina flaskor direkt från Brunellis egna shop för något år sedan. De kostade då 55 euro+frakt och svensk alkoholskatt. På SB är priset 757 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar