måndag 21 november 2022

2016 Campo Inferi, Brunelli Winery

I förra veckan skrev jag en hyllning till Campo del Titari från 2016. Vi drack för några dagar sedan systervinet Campo Inferi från samma år. Inte utan att vi blir väldigt imponerade av vad Luigi Brunelli och hans team producerar. Inget annat än magi på flaska!

1996 gjorde Luigi Brunelli den första riservan som fick namnet Titari efter en av gårdens legendariska hästar. Luciana var inte helt nöjd. Hon ville ha en mjukare, inte så kraftfull och elegantare riserva. En lite femininare variant. Sagt och gjort. Luigi tog druvor från ett vinfält med en annan sorts jordmån. Vinfältet låg besvärligt till. Ett litet inferno att nå och skörda, så vinets namn var givet. Inferi! En liten annan druvsammansättning än i Titari samt ekfaten som Inferi ligger på har en mjukare rostning. Den första årgången av Inferi gjordes 1997.

Vi har provat ett flertal årgångar av Inferi och vi blir varje gång lika hänförda. Klicka på resp årtal så får du våra tankar om just den årgången: 2000 och 2009, 2010, 201120122013 och 20152014 gjordes det ingen Campo Inferi.

Nu är det dags för vår första flaska från året 2016.

Inferi är gjort på druvorna Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 48 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden. Det görs mellan 4000-5000 flaskor av Inferi.
Vi kan omgående konstatera att Inferi i version 2016 är något alldeles enastående. Visst är den ung idag, men ändå väldigt njutbar och vi dricker den med stor förtjusning. Detta kan vara den bästa Inferi vi druckit! Det finns kanske inte samma kraft och intensitet som i Titari, men i gengäld desto elegantare.

Initialt bjuder doften på toner av läder, höstlöv, våt jord och aningens tobak. Vi låter vinet få närmare två timmar i glasen och när vi åter sticker dit vår nos, så bjuds vi på en magisk doft där den mörka frukten spelar huvudrollen. Örter, kryddor, kakao och aningens torkad frukt tillkommer efterhand. Helt underbar att sitta och sniffa på.

I munnen är det den mörka och eleganta frukten som omgående tar kommandot. Söta, mörka körsbär dominerar, men i små eleganta portioner får vi mogna björnbär, skogshallon, blåa plommon och några svarta vinbär. Några små nypor av örter och kryddor dyker upp assisterade av lite torkad frukt och kakao. En fin syra skapar en ungdomlig friskhet, som tillsammans med de mjuka tanninerna bjuder på det där lilla motståndet, som vi uppskattar så mycket. Eftersmaken är gudomlig med sin elegans och intensitet. Mera söta, mörka körsbär och torkad frukt som backas upp av en förförisk bitterhet från riktigt mörk kvalitetschoklad, någon droppe espresso och körsbärskärnor.
Superlativen tar slut. Det är bara att njuta av denna fantastiska amarone. Precis lika bra, om inte bättre, dag två som dag ett.
Betyg 5-




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar