söndag 30 juni 2024

2023 Col Fondo Marachelle

 I veckan återvände sommaren med besked. På sena eftermiddagen efter bad i havet är det skönt att i halvskuggan slå sig ner och njuta av ett glas Col Fondo. Vid ett besök på det lokala sytembolaget ryckte jag åt mig den här flaskan, när den stod på tillfälligt besök tidigare i våras. Det enda jag visste var att det är en Col Fondo. Dags att undersöka innehållet.

Cantina Tonello grundades 1985 av Antonio Tonello. Idag drivs firman av hans dotter Diletta Tonello som också är husets vinmakare. I vingården odlar man främst den lokala druvan durella, men även druvsorten garganega samt de blå druvsorterna merlot och cabernet sauvignon. Totalt omfattar egendomen 12 hektar och den årliga produktionen är cirka 30 000 flaskor. År 2000 började man producera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Druvsorten man använde var durella. Nu har man även börjat producera detta vin gjort med "methode ancestral". Marachelle är ett italienskt ord för skämt eller spratt.

Det här vinet är gjort på druvorna Durella (60%) och Chardonnay (40%), som vuxit på vinfält belägna på cirka 250 meters höjd över havet. Vinfälten ligger i området som kallas Monti Lessini. Geografiskt befinner vi oss några mil nordost om Verona. Lite drygt halvvägs till Vicenza.

Chardonnaydruvorna skördas i början på september medan Durelladruvorna skördas i slutet på september. Vinet har från början fått jäsa tillsammans med skalen på rostfria ståltankar.

Innan vinet jäst klart har det buteljerats utan att vare sig socker eller jäst tillsatts. Detta gör att vinet fortsätter att jäsa på flaskan, där också kolsyran bildas. Ingen klarning eller filtrering, vilket innebär att det bildas en liten bottensats.

Färgen går i en ljusare gul nyans.

Vi möts av en rätt så stor doft, där det är gott om övermogna äpplen, citrus, gråpäron, gula stenfrukter, örter, nygrusad väg och med en blommig twist på slutet.

I munnen är det mycket friskt, riktigt svalkande och törstsläckande. Mogna äpplen, grå päron, persika, aprikos, mango, lite örter och en hel del grapefrukt. Ordentlig syra och medellång eftersmak med mera gula stenfrukter, en lätt blommighet och en charmerande grapefrukt.

Så svalkande och gott. Perfekt att njuta av den här nästan heta sommareftermiddagen.

Betyg 4.

Jag fick betala 181 kr på SB. 
tisdag 25 juni 2024

Tradition Premier Cru, Champagne Elodie D

 Vi inledde midsommarfirandet på torsdagen genom att öppna en flaska champagne. Elodie D upptäckte jag för några år sedan och de har sedan dess blivit en av mina favoriter. Deras instegschampagne "Tradition" är riktigt trevlig redan efter något år i ryggläge. Basårgång 2012 hyllade jag här. Deras Blanc de Blancs fick en hyllning här
För något år sedan fick jag ett erbjudande att köpa tre olika cuvéer namnade efter ägarinnans söner: Pierre, Paul och Louise. Det blev ett köp och den första testade jag i julas. Det var Cuvée Pierre. Riktigt förbaskat bra, så den hyllades här

Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen  Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 och ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers  med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.
Åtta obrutna generationer senare är det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC)

Den här champagnen görs på druvmixen Pinot Noir (70%), Pinot Meunier (15%) och Chardonnay (15%).

Basårgången är 2013 och med 20% reservvin från 2012. Jäsningen äger rum på ståltankar medan reservvinet har legat på mycket stora (70 hl) ekfat.
Den har fått ligga runt 7 år på sin jästfällning innan den degorgerades. Den fick då en dosage på 7 g per liter.
Färgen går i en halmgul nyans.
Doften är frisk med massor av gula äpplen, röd citrus, snäckskal, grusgång samt lite röda bär. Efterhand dyker det även upp lite diskreta toner av rostat bröd, nötter och nougat.
En mycket angenäm doft om än inte så kraftig.

Vi smakar och känner omgående att mycket från doften går igen i smaken. Vi känner omedelbart en fin äppelsmak. I doften kändes äpplena gula i smaken är de av syrligt röda. En underbar röd citrussamling tar sedan kommandot: mandarin, blodapelsin och blodgrape. Efterhand smyger det sig fram en del röda bär. Först ut är syrliga jordgubbar, som efterhand sällskapar med både smultron, hallon och något tranbär. Härlig syra och fin mousse. Eftersmaken är något längre än medel och där känner vi rostat bröd, nötter, nougat och aningens smörkola.
Betyg 4
En mycket god och trevlig champagne som jag betalade 359 kr för på SB. Dessvärre slutsåld nu, men mitt råd är att hålla utkik efter nästa årgång och låta den ligga bortåt två år i källaren. Det blir då väldigt mycket champagne för den slanten.


lördag 22 juni 2024

2023 Custoza från Brunelli Winery

Ni som följer bloggen vet att Valpolicella har erövrat en stor del av mitt vinhjärta och då speciellt Brunelli Winery. Härom kvällen var det dags att bekanta oss med ett vin vi endast druckit ett fåtal gånger. Så gott som det här var måste vi fråga oss varför?

Du som vill veta lite mer om Brunelli och deras viner kan klicka på den här länken eller det här blogginlägget, som jag skrev i våras efter det senaste besöket.

Custoza är ett vindistrikt som ligger strax söder om Garda sjön. Det här vinfältet kommer från Lucianas familj och ligger ca 8 km sydost om Garda sjön. 

Det här vinet görs till största delen av druvan Garganega, men här finns ockå lite andra lokala druvor främst Trebbiano även lite Riesling, Cortese och Malvasia. Huvuddruvan Garganega är den som används till Soaveviner. Vinet har direkt efter skörd pressats och fått jäsa på ståltankar för att sedan få vila upp sig i tre till fyra månader på lite större ståltankar innan det buteljeras.

Färgen går i en ljusare halmgul nyans med enstaka grönskira stråk.

Frisk doft med tydliga spår av främst gröna äpplen, men några lite gulare äpplen kan vi också ana oss till. Lite mandlar, aningens sommarblommor, någon ört, grusgång och någon gul stenfrukt. Kanske inte så stor, men ändå tydlig.

Vi smakar och konstaterar en härlig friskhet nästan lite krispigt och med en rejäl omgång gröna äpplen, men precis som i doften finns här inslag av lite gulare äpplen också. precis som i doften känner vi lite örter men också aningens citrus, nötter och persika.

Ett i grunden enkelt och okomplicerat vin som ska drickas ungt. Vi gillar det här vinet med all sin friskhet. Ganska så lättdrucket.

Betyg 3++
Vinet finns inte på SB.Våra flaskor köptes då vi besökte Brunellis i april. Vi betalade 58 euro för en kartong om 6 flaskor. Enstaka flaskor kostar 12 euro .onsdag 19 juni 2024

330 SLM från Costadilà. En ljuvlig Col Fondo

 Juni blandar och ger. Ena dagen har vi strålande sommarväder och dagen därpå regnigt och kyligt. En av de där eftermidagarna då sommaren var på besök behövde vi något svalkande. Vi plockade fram en Col Fondo, som vi verkligen kommit att gilla. 330 SLM från Costadilà.

Företaget startades av Ernesto Cattel med ambitionen att göra vin som påminde om vin som hans farfar gjorde det en gång i tiden. Ernesto var lite av en pionjär att återföra tillverkning av Prosecco till hur det ursprungligen gjordes dvs som en Col fondo. Ernesto gick bort 2018 och hans medhjälpare sedan många år Martina Celi och Alex della Vecchia driver företaget vidare i samma anda.

Namnet Costadilà kommer från Costa di lá vilket betyder "Berget där borta".
Beteckningen 330 slm betyder att vinfälten som druvorna kommer ifrån ligger 330 m över havet. 

Det här är ett vin gjort på mestadels druvan Glera (Prosecco-druvan) och någon slatt från lite lokala druvor. Vinet får jäsa på ståltank. Skalmacerationen varar i 6 dagar. Vid buteljering tillsätts lite druvmust från torkade druvor för att på så sätt få igång en andra jäsning på flaskan. Ingen filtrering utan jästfällningen får ligga kvar. Det blir med andra ord några centiliter på flaskbotten som är grumlig. Col Fondo betyder med botten. Den mår ofta bra av att få något år på flaska för att riktigt kunna leverera.

Vi har druckit och skrivit om den tidigare, vilket du kan läsa här. Systervinet Moz skrev vi om här.

Ett härligt friskt vin, som rent av är både törstsläckande och klunkvänligt med sin låga alkoholhalt 10%.

I doften hittar vi en del övermogna äpplen och en fin samling citrusfrukter. Lite grusväg, mandlar och nybakat bröd känner vi också.

Nu är det inte doften som är den stora behållningen med det här vinet utan den friska och törstsläckande smaken, som domineras av vinteräpplen, som känns aningens bokna. Vi känner även en touch av jäst, steniga mineraler, några enstaka gula stenfrukter samt unset ingefära. 

Det här är inget vin som ska djupanalyseras, utan den ska njutas av varma eftermiddagar eller ljumna kvällar. Gott är det!!
Betyg 4
Pris på SB 208 kr. Det verkar slutsålt så mitt råd blir att köpa den nya årgången, som brukar dyka upp på höstkanten och spara flaskan till sommaren 2025. alternativet är att köpa systervinet Moz för 242 kr.

måndag 17 juni 2024

2015 Syrah, Stefano Amerighi

 Vädret har verkligen varit blandat här på den svenska Västkusten. Ena dagen skiner solen och skänker sommarvärme och det blir roséläge. Dagen därpå runt 12 grader, vinden viner och regnet öser ner. Allt sug efter rosé är som bortblåst. Istället längtar vi efter någor mer värmande rött med lite kraft. Det får bli den sista flaskan av Stefano Amerighis Syrah från 2015.

Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona. Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna. 
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men färg, doft och smak lär vara  väldigt olika för varje liten plott.

Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader ha fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 20102012 och 2015. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.


Färgen går i en mörkröd ton med några blåröda nyanser här och var.

Doften är välutvecklad och hyfsat komplex. Inledningsvis känner vi jord, aningens läder och höstlov, men efterhand är det lite mogen mörk frukt som tar över. I mindre omfattning men ändå tydligt känner vi doften från skolans järnslöjdsal, blodigt kött, krossad sten, kryddor, violer och rökta charkuterier.

Vi drack den här årgången för 6 år sedan. Då var det ett mycket ungt vin. Nu betydligt mer moget, men inte alls övermoget utan riktigt läckert. Här finns en bas på mörk frukt, där blåa plommon, björnbär, blåbär, slånbär och några hallon främst kan noteras. En fin samling kryddor kan vi bocka av, där svartpeppar spelar huvudrollen. Bra syra och fogliga tanniner. Medellång eftersmak, där vi utöver den mörka frukten känner några diskreta toner från fathanteringen, lite kakao och sötlakrits. 
Betyg 4
Det kostade drygt 250 kr på SB då jag köpte det 2018.

onsdag 12 juni 2024

2020 Chianti Colli Senesi, Fontaleoni

 Vid ett besök i vintras på en av våra absoluta favoritrestauranger i Stockholm (restaurang DoMa) visade sig vår mycket trevliga och kunniga sommelier också var involverad i vinimportören Brand Wine Estate. Vi blev intresserade av deras portföälj, så vi beställde (via SB) ett gäng flaskor. Ganska omgående prövade vi några av vinerna, vilka du kan läsa om i fall du klickar på resp länk.


Så här i juni har jag börjat beta av de andra vinerna jag beställde:

Azienda Agricola Fontaleoni grundades 1959 av Giovanni Troiani. Han flyttade från ett kargare landskap i Marches till Toscanas böljande kullar och den medeltida byn San Gimignano belägen mellan Florens och Siena. Från början var det djuruppfödning, spannmål, frukt- och vinodling, men med åren har vinproduktionen tagit över allt mer av de 50 ha, som dom äger. 1980, under ledning av Franco Troiani, började dom sälja vin under eget namn.

Dom tillverkar knappt 120 000 flaskor fördelade på tre viner på den lokala gröna druvan Vernaccia, två viner på druvan Sangiovese, en Chianti och en Chianti Riserva samt en rosato och ett mousserande vin.

Vi dricker deras "vanliga" Chianti, som är gjord uteslutande på druvan Sangiovese, som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 25 år. Vinfälten ligger cirka 180 m ö h. 
Jäsningen har ägt rum på ståltankar med en kort tids maceration med skalen. Det får tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljeras och därefter runt 6 månader på flaska innan det anses moget för marknaden.

Färgen går i en djup rubinröd nyans med några violetta stråk.

I doften känner vi initialt lite läder och jord, men det tar inte länge innan de röda bären med körsbären i spets tar över smakintrycken. Efterhand dyket det upp lite örter och kryddor, krossat grus samt aningens violer och rosor.

I munnen är det friskt och nästan lite slankt. Precis som i doften är det de röda bären som dominerar. Till en början är det mest körsbär, men sen kommer röda vinbär, något hallon och en del tranbär. Här finns några små nypor örter och kryddor. Bra syra och tanniner som biter lite lättsamt i munhålan. Eftersmaken är medellång. Körsbären återkommer fast nu i sällskap med tranbär och granatäppeljuice. Örter och kryddor är mer påtagligt närvarande i eftersmaken. På slutet kommer även aningens rosor och violer.
Ett riktigt gott vin om än inte stort. Det här är vad jag kallar för ett everyday-wine. Det passar bra till väldigt många olika rätter.
Betyg 4
På SB är priset 199 kr, vilket måste anses som ett bra pris.


måndag 10 juni 2024

2018 Rully 1er Cru La Pucelle , Michel Briday

Vid ett besök i vintras på en av våra absoluta favoritrestauranger i Stockholm (restaurang DoMa) visade sig vår mycket trevliga och kunniga sommelier också var involverad i vinimportören Brand Wine Estate. Vi blev intresserade av deras portföälj, så vi beställde (via SB) ett gäng flaskor. Ganska omgående prövade några av vinerna, vilka du kan läsa om i fall du klickar på resp länk.


Bourgogne är ett av de klassiska vinområdena i Frankrike beläget norr om Lyon. Det är en långsträckt region med Chablis i norr och Macon i söder. Någonstans mitt i Bourgogne hittar vi deldistirktet Côte Chalonnais, som i sin tur består av ett antal  vinbyar bl a Rully med 23 Premier Cru-klassade vingårdar. I Rully produceras såväl röda som vita viner.

Vinet vi dricker ikväll kommer just från  Rully och producent är Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare är Stephane Briday, som driver verksamheten tillsammans med hustrun Stéphane. Det har dom gjort i snart 50 år. Dom har succesivt utökat sina arealer så att vingården idag omfattar 15 ha. Enligt hemsidan gör dom 13 olika Cuvéer, varav 4 finns hos SB. 

För tre år sedan provade vi systervinet Clos de Remenot från 2018. Du kan läsa mina tankar här.

Druvorna (chardonnay) har vuxit på vinstockar som är runt 45 år och kommer från en vingård på 0,5 ha belägen i ett Premier Cru-läge i hjärtat av Rully.

Druvorna skördas så klart för hand och pressas omedelbart. Jäsningen äger rum genom naturlig jäst dvs med de jästsvampar som sitter på druvornas skal. 

Färgen går i en guldgul nyans.
I den mycket trevliga doften hittar vi gula äpplen, lite citrus, en rejäl omgång steniga mineraler typ krossat grus och granithällar, några gula stenfrukter, lite nötter samt toner från blommande kaprifol.

I munnen har det genom den fina syran en bra friskhet. Balansen mellan syra, sötma och smaker är kolossalt läcker. Från doften återkommer citrusen och mogna gula äpplen. Vi noterar också en viss smörighet, persika och aprikoser, aningens rostat bröd samt lite honung och steniga mineraler.

Riktigt gott. Helt klar för att drickas nu och de kommande fem åren. 
Betyg 4+
Priset på SB är 479 kr.
Jag har ofta haft svårt att hitta rätt i Bourgogne, men det här dricker jag gärna igen. Det får nog bli ett par flaskor till det årets finmiddagar på fisk.


fredag 7 juni 2024

Champion League-final och 2010 Il Fornetto från Stefano Accordini

I lördags spelade årets Champion League-final mellan Dortmund och Real Madrid. Ni som följer bloggen vet att då CL spelas, ja då konsumerar Vintankar Amarone. Är det sedan en final, då plockas en av de bättre flaskorna fram. I år blev det Stefano Accordini som bidrog med "Il Fornetto" från 2010.

Stefano Accordini är en odlare som vi på Vintankar håller väldigt högt. Åtskilliga gånger har vi besökt dom och alltid blivit mycket väl bemötta. Ett litet längre blogginlägg blev det i maj 2015 efter ett besök hos Accordini med Club Amarone.

Vad vi tyckt om andra årgångar hittar du genom att klicka på resp årtal:  20042006, 20072010 och 2011

Druvmixen är 55% Corvina, 35% Corvinone och 10% Rondinella, som kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 120 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek. 

Jag tycker att Il Fornetto ofta behöver få åtminstone tio år i källaren föra att bl riktigt bra. På årgång 2010 stämmer detta väldigt bra. Det här är ett grymt gott vin, som börjar närma sig sin peak, men du som ligger på några flaskor behöver inte ha det minsta bråttom. Den här flaskan klarar nog bortåt 20 år. Vi kan dock notera att det har börjat smyga sig in några mognadstoner.
Vi möts av en stor, intensiv och mäktig doft, så fort korken är dragen. Helt ljuvligt redan här med mörka mogna bär i centrum. Här finns också ett knippe örter och några kryddor. I mindre omfattning noterar vi aningens läder, någon liten blommighet, en antydan till torkad frukt (mer katrinplommon och nästan inga russin) samt unset kakao.

Ja doften är rent förförande och alldeles bedårande och skapar förväntningar på vad vi ska få uppleva när vi börjar smaka på vinet.
Dessa förväntningar kommer verkligen inte på skam, då vi tar den första lilla klunken. Oj, oj, oj vilket vin! Vilka smaker! Komplexitet, kraft och elegans utmärker det här vinet. Det hela inleds med en ljuvlig frukt, där de söta mörka körsbären tillsammans med mogna björnbär, hallon, några blåbär och aningens svarta vinbär bildar basen. Örter, torkad frukt, kako och lite steniga mineraler i mellan partiet. Trevlig syra och mjuka tanniner, som bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är riktigt lång med mer söta, mörka körsbär och så den karaktäristiska lilla bitterheten från mycket mörk choklad, körsbärskärnor och några droppar espresso samt aningens sötlakrits.
Ja ni hör hur det låter. Superlativen börjar ta slut. Helt enkelt en amarone av världsklass.
Betyg 5-


tisdag 4 juni 2024

Grand Cru Blanc de Blancs från Paul Sugot och 2010 Las Flors från La Pèira

 Det har varit ett intensivt födelsedagsfirande. Den 25 maj fyller jag själv år. Vår svärdotter den 26 maj och så vår dotter den 27 maj. Så klart blev det lite gott att dricka.

Grand Cru Balnc de Blancs, Paul Sugot.  
Maison Paul Sugot är ett familjechampagnehus, som startade 1901 och som nu är inne på den femte generationen vinmakare (Olivier Sugot). Deras vinfält befinner sig runt byn Avize på det som kallas för "Côte des Blancs" och dom producerar endast tre cuvéer alla gjorda på druvan Chardonnay. Dom äger endast 5 ha och på dessa gör dom runt 13 000 flaskor.
Vi dricker deras årgångslösa (NV) Grand Cru Blanc de Blancs, som det görs runt 5000 flaskor av. Chardonnay-druvorna har vuxit på vinstockar som är mellan 48 och 113 år gamla. Det har fått ligga runt tio år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick en dosage på 5 gr per liter.
Har jag fattat saken rätt är basåret 2010 med reservvin från 2008 och 2009.
Vi har druckit den på halvflaska och då tyckte vi så här.

Färgen går i en fin lite ljusare guldgul nyans med några skira gröna stråk här och var.

Doften är generös med lätt mogna gula och gröna äpplen, som inleder doftresan. Det föjs av gula stenfrukter, citrus och någon tropisk frukt. Efterhand får vi nybakat surdegs bröd, våta granithällar, skolkrita samt aningens krossad flinta sten.

Smaken är frisk, ganska rund och vi noterar en del begynnande mognadstoner. Speciellt de gula och gröna äpplen är mogna. Härliga citrustoner, persika, aprikoser och någon tropisk frukt ger den här champagnen härliga fruktsmaker. Nötter, en liten brödighet, fin syra och några mineraler kan vi också notera.

Det här har på senare tid blivit lite av en huschampagne för oss. Helt drickklar nu, ljuvlig frukt och välbalanserad.

Betyg 4+Det blev grillning en utav kvällarna. Vi hade införskaffat en bit oxfilé från Tjolöholm. Vårt favorit kött! Jag plockade upp en flaska moget rödvin ur källaren. Ett vin jag hyllat många gånger på bloggen, men som på senare tid fört en mer anonym tillvaro hos Vintankar.

2010 Las Flors de La Peira.
Las Flors är gjort på druvorna Grenache (45%), Syrah (35%) och Mourvedre (20%). Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.
Du som vill veta mer om producenten och andra årgångar klickar på länken: Jag har provat följande årgångar: 2006200720082009 och 2010. Samtliga årgångar har varit sagolikt bra. 


Det här är ett alldeles underbart vin med en hel del mognadstoner. Jag tror inte det kommer att utvecklas så mycket ytterligare, däremot kommer det nog hålla den här höga invån i åtskilliga år till.

I den stora och komplexa doften hittar vi massor av solvarm, mörk frukt och en hel del örter och kryddor. I mindre omfattning, men ändå klart noterbara hittar vi kakao, anis samt någon floral ton.


Vi smakar på vinet och kan omgående konstatera att här finns det massor av mogna, mörka bär såsom: Körsbär, plommon, hallon och björnbär, men också lite ljusare som jordgubbar och tranbär.
Strax därpå kommer en näve provencalska örter och kryddor. Snygg syra! 'Tanniner har med tiden rundats av ordentlig, men visat fortfarande sin närvaro genom att nafsa i munhålan.
Eftersmaken är lång och där får frukten och örterna sällskap av mörk choklad, sötlakrits samt aningens viol och rosor.

Betyg 5-.

Jag köpte den här flaskan på SB 2013 för 319 kr. Idag går den inte att hitta hos SB.