Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto.
söndag 16 februari 2025
2019 Cascina Gentile Dolcetto di Ovada
fredag 14 februari 2025
2010 Barolo Marcenasco från Renato Ratti
En eländig och gråkall söndag förgyllde vi med att till söndagssteken plocka fram en flaska Barolo.
tisdag 11 februari 2025
Bröllopsdag med hummer och champagne. 2013 Coeur de Cuvée från Vilmart.
I lördags firade vi 40-årig Bröllopsdag. Lär tydligen kallas för Rubinbröllop. Det blev som de senaste 30 åren att vi firade med hummer och champagne. Dagen till ära valde jag en av våra absoluta favoriter från producenten Vilmart & Cie.
Min gode vän och fiskare Viking lämnade oss förra året, så i år beställde jag från en kompis i Fjällbacka. Skagerackhummer i stället för Kattegatthummer. Jag kan inte påstå att jag märker någon nämnvärd skillnad.
Coeur de Cuvée är Vilmarts prestigechampagne. Den görs på en blandning av Chardonnay (80%) och Pinot Noir (20%), som vuxit på drygt 60 år gamla vinrankor. Den har fått ligga runt tio månader på 228 liters stora ekfat innan den buteljerades. Den gegorgerades i december 2020, vilket betyder att den fått ligga på sin jästfällning runt sex år. Den fick då också en dosage på 7 g/l.
Färgen går i en halmgul nyans. Det virvlar massvis av små fina bubblor från botten på glaset.Betyg 5-
Ge den två till tre år till och det blir en klockren 5:a. Den håller sedan toppformen i åtskilliga år till är ju något för den som har tålamod och god karaktär.
måndag 10 februari 2025
Årgång 2010 av Monte Ca Bianca från Begali och Las Flors från La Pèira
tisdag 28 januari 2025
Filmfestival och champagne
Göteborgs Filmfestival har tagit sin början. Vi har med åren blivit bekväma, så nu mera åker vi inte upp till Göteborg och kämpar i köerna till biograferna utan vi har löst ett Digitalt pass och ser det mesta på TV:n hemmavid. I torsdags var det premiär och de goda vännerna V och A var på besök. Vi startade kvällen med en skaldjursmiddag och champagne. Vi fortsatte sedan med filmen "Beating Hearts". Bra film och story samt väldigt bra skådespelarprestationer, men i mitt tycke lite många våldsamma scener.
Paul Sugot är en producent vars champagner jag drack för första gången 2023 och jag föll pladask för dom. Du kan läsa mina tankar genom att klicka Grand Cru Blanc de Blancs Vieilles Vignes Brut, som är en blandning av tre årgångar eller på 2010 Grand Cru Blanc de Blancs Vieilles Vignes Extra Brut .
Brigitte Beaufort är en helt ny bekantskap
Grand Cru Blanc de Blancs Brut från Pauk Sugot.
Vi dricker deras årgångslösa (NV) Grand Cru Blanc de Blancs, som det görs runt 5000 flaskor av. Chardonnay-druvorna har vuxit på vinstockar som är mellan 48 och 113 år gamla. Det är en mix av tre olika årgångar. I det här fallet 2009-2010-2011. Den har fått ligga runt tio år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick då en dosage på 5 gr per liter.
2011 Passion Brigitte Beaufort
Champagne Brigitte Beaufort är ett familjeägt företag, som grundades 2008. Dom äger 4 ha runt byn Bouzy. Brigitte Beaufort driver verksamheten ihop med sina två barn Ann-Louise och Pierre-Herbert. Dom har påbörjat en omställning till organisk-biologiskt jordbruk. Dom producerar årligen runt 6 000 flaskor.måndag 20 januari 2025
2023 Dolcetto d´Alba från Principiano
Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto.
Nu ska jag testa en mycket ung Dolcetto från en producent jag aldrig druckit något av tidigare.
Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet. Han var starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han införde naturligt hållbara odlingsprinciper i vinmarkerna. Idag, nästan femton år senare, är alla små ekfat sedan länge borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med så lite tillsatt svavel som möjligt. Allt för att vinerna ska förmedla druvornas mest nyanserade sidor från Barolos unika terroir.
Så här står det på importörens hemsida: Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från stockar planterade 1960, 1989 & 2011 i områdena Sant’ Anna och Montagliato söder om Monforte d’Alba. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 6 månader. Buteljerat i april 2024. Odlat helt utan kemikalier. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2027. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.tisdag 14 januari 2025
2023 Montesei Soave Classico från Le Battistelle
Färgen går i en blek halmgul nyans.
I doften känner vi gröna äpplen, lite citrus, någon gul stenfrukt, vita sommarblommor samt en tydlig och inbjudande ton av grusade trädgårdsgångar.Vi tar en klunk och njuter av den härliga friskheten i det här unga Soavevinet. Mycket av det vi kände i doften kommer tillbaka i gommen: gröna äpplen, aningens citrus, persika, aprikoser, en liten lätt blommighet och inte minst den steniga mineraliteten. Lättsamt och lättdrucket med en trevlig syra. Medellång eftersmak med mera gröna äpplen och citrus. I avslutet en läcker mineralsälta.
Ett enkelt och gott vin. Lättsamt och nästan klunkbart, men ändå med en bra karaktär.
Betyg 4-
Jag köpte den här flaskan i höstas på SB. 148 kr känns som ett riktigt bra pris.
söndag 12 januari 2025
2020 Bricco Mollea, Dogliani från trediberri
I gommen känns vinet hyfsat slankt och väldigt fräscht. De mörka bären startar igång upplevelsen med mörka, syrliga körsbär, hallon, tranbär, blåbär samt några droppar granatäppel juice. Kryddor och örter förhöjer smakintrycken, där vi särskilt noterar tonerna av svartpeppar. Bra syra och snälla väluppfostrade tanniner. Medellång eftersmak, där såväl den mörka frukten som kryddorna återkommer. I eftersmaken tillkommer också violer, lakrits och steniga mineraler.
torsdag 9 januari 2025
2019 Marge, Celler L´Encastell
Den typiska Västkustvintern har slagit till. Snöblandat på morgonen så att snön lägger sig. Regn på eftermiddagen så att allt blir slask. Vi toppar sedan det hela med storm upp till 30 sekundmeter i byarna. En trettondag som heter duga.
Vi kämpar på med en kortare promenad. Hemkomna så tänder vi en brasa och häller upp ett glas rött från en flaska som öppnades igår.
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Odlat druvor har familjen gjort här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol beslutet att producera vin under eget namn.
Marge är namnet på de stenmurar som utgör Priorats terrasser och därmed fått ge namn åt det här vinet. Mycket passande med tanke på hur vinfälten ser ut, där druvorna till Marge växer.
Nu dricker vi alltså årgång 2019, som lämnat det riktigt juvenila stadiet bakom sig, men utan att ha kommit i mognadsstadiet, Visst finns här några begynnande mognadstoner, men det har kvar några år till att vara fullmoget.
Färgen går i en djup rubinröd nyans med några violetta stråk.
I doften känner vi en tydlig lite varm mörk frukt, en del örter och kryddor, inslag av mineraler typ skiffer, järn och grus samt aningens rosor och violer.
tisdag 7 januari 2025
2023 Thalassitis Assyrtiko från Gaia
Vi hade förärats en flaska vin från Grekland av våra vänner C och M. I fredags när kräftstjärtar och pasta stod på menyn var det ett bra tillfälle att testa den.
Just Assyrtiko tycker jag ger ett mycket trevlig och gott vin till diverse fisk- och skaldjursrätter.
lördag 4 januari 2025
Nyårsviner: Champagne och Amarone Riserva. Elodie D och Zenato.
Det har varit ett litet annorlunda Jul- och Nyårsfirande för oss i och med att hustrun fick lunginflammation lagom till Jul. Pencillinet verkade snabbt, så återhämtningen har gott förvånansvärt snabbt. Vi har har tagit det lugnt och varit mycket för oss själva. På Nyår blev det hummer samt Västerbottensost toppad med löjrom. Ett glas champagne blev det också samt en avslutning med någon hårdost samt ett glas amarone. Ni förstår att det inte gått någon större nöd på oss, men just när diagnosen kommer och penicillinet behövs ta intravenöst så blir det en påminnelse om att mycket kan förändras snabbt samt att en ska vara tacksam för en fantastisk vård.
Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.
Åtta obrutna generationer senare var det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC).
En mycket pigg och frisk champagne och som dricks alldeles förträffligt just nu.
Här finns en frisk doft som domineras av grön/gula äpplen, mogna päron, gula stenfrukter samt nygrusad trädgårdsgång.I munnen är det friskt med en bra syra. Mycket från doften går igen i smakerna såsom grön/gula äpplen, mogna päron, lite citrus, persika och aprikoser, men här finns också mariekex, nötter, steniga mineraler, aningens krita och fläderblommor sant unset honung.
I Zenatos portfölj finns två amaronevarianter, ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner. Dom producerar dessutom DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana.
Den här amaronen görs endast de år då druvorna håller tillräckligt hög kvalitet. Druvblandningen är Corvina (80%), Rondinella (10%) och Oseleta (10%). Druvorna har vuxit på vingården Costalunga i Sant Ambrogio.
Druvorna får ligga och torka i närmare 4 månader innan de vinifieras. Vinet får sedan ligga till sig i nästan fyra år på 75 hl stora fat av Slavonsk ek.
Ett enastående vin med ordentligt tryck i frukten. Kraftigt och stort djup, men samtidigt väldigt balanserat.