Vi fortsätter vår botanisering bland viner gjorda på druvan Dolcetto. Den här gången kommer vi till en Dolcetto, som har några år på nacken. Dolcetto är ofta en druva som ska drickas ung, men det är också spännande att se vad som händer när den får lite ålder.
Dolcetto är en druva som främst odlas i Piemonte. Den mognar tidigt och trivs därför bäst i lite svalare norrlägen. Jag kan tycka att den kommit lite i skymundan för Barbera och inte minst Nebbiolo. Jag vill därför uppmärksamma den lite mer, då jag tycker den är väldigt underskattad. Den passar också mycket bra till många rätter som vi betecknar som husmanskost.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander:
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Hittils har vi provat:
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet på vingården givet.
2004 fick hon sin biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Dolcetto är huvuddruvan och den gör dom tre olika viner på. Austri är deras Barbera men vissa år tillsätter dom en liten andel Nebbiolo. En Langhe Nebbiolo finns också i portföljen samt ett vitt vin på druvorna på Riesling och Gewurtztraminer.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.
Deras flaggskepp är San Fereolo. Ett vin gjort uteslutande på druvan Dolcetto, som kommer från vinstockar som är mellan 45 och 75 år gamla. Vinfälten är belägna på 400-500 m ö h. Naturligtvis skördas allt för hand. Druvklasarna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen sker med naturlig jäst och äger rum på ekfat. Vinet får ligga till sig på 7-40 hektoliter stora ekfat i drygt 6 månader innan det buteljeras.
Klicka på resp årtal så får du mina tankar.
Jag drack för några år sedan Dolcetton "1593" i årgång 2006. En Dolcetto som fått tillbringa bortåt fyra år på ekfat. Visst är den bra, men tycker inte att den lite längre eklagringen egentligen tillför något. Jag föredrar hennes San Fereolo.
Å visst är det ett underbart vin. Mina förväntningar på San Fereolo är alltid höga och den infrias med råge.
Trots sina nio år från skörd är doften pigg och frisk. Initialt hittar vi läder och jord, men den mörka frukten tar snabbt över, förstärkt med kryddor, nypon och några svarta oliver. Aningens kakao och vanilj kan vi också ana oss till.
I munnen känns det slankt med mörka körsbär, blåa plommon och björnbär som dominerar våra smakintryck. Några nypor örter tillsammans med ett tydligt inslag av örter och kryddor bygger på den läckra smaken. Trevlig syra och lättsamma tanniner ger vinet en bra karaktär. Eftersmaken är medellång och där tillkommer körsbärskärnor, aningens violer och rosor samt en lite ljusare rödaktig frukt.
Betyg 4
På SB har det bytt årgång till 2017. Priset nu är 299 kr. Det verkar finnas i ett flertal butiker, men slut som on-line försäljning. Dock ska det komma in fler 17 december.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar