lördag 28 december 2024

1988 Fonseca Guimaraens Vintage Port

Julen är fylld av traditioner. En av dom är att jag på julaftonens morgon sk öppna och dekantera helgens portvin. I år gick det bättre än någonsin. En väldigt fin kork gjorde det hela mycket enkelt. Det spred sig omedelbart en kraftfull och ytterst elegant doft i hela köket. Detta kallar jag lovande!!

Fonseca Guimaraens Vintage Port 1988.
Firman startades redan 1822 av Manoel Pedro Guimaraens, som efter en politisk flykt från Portugal till England ett par år senare i ett tomt portvinsfat, fick firman att blomstra till ett av de mest betydande portvinshusen. Efter andra världskriget var man dock tvungen att sälja firman eftersom handeln och därmed kapitalet gått i botten. Trots att firman sedan dess ägts av Taylors har familjen Guimaraens fortsatt sitta vid rodret. Idag är David Guimaraens i sjätte generationen portvinshusets vinmakare, vilket innebär att man bibehållit den typiska stilen som utmärker deras viner och gjort dem kända och prisrosade världen över.
De årgångar som ”deklareras” går produktionen till Fonseca Vintage, men tack vare den stora efterfrågan av årgångsportvin som uppstod i början av 50-talet bestämde sig vinhuset för att släppa ett årgångsportvin då skördarna uppvisade tillräckligt hög kvalitet, utan att bli ”deklarerade” årgångar. Man lanserade då Guimaraens Vintage Port. Detta vin släpps generellt till försäljning när det nått den mognad då det anses färdigt att njuta, vilket normalt sett är efter 12-15 år efter skörd, vilket är något kortare mognadstid än för de deklarerade årgångarna.


Druvmixen är touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, tinta cão och tinta amarela. De tre första druvorna dominerar. Druvorna kommer från samma vingårdar som deras vanliga Vintage Port dvs Quinta do Cruzeiro, Quinta do Santo António och Quinta do Panasca.

Guimaraens Vintage görs år då druvorna har en tidigare och snabbare mognad, vilket gör att detta portvin mognar snabbare och når sin fulla potential tidigare. Icke desto mindre är det ett portvin som tål lång lagring.
Årgång 1988 som vi dricker den här julen känns fullmoget och det är tveksamt, tror jag, om det kommer bli så mycket bättre, men i det här skicket räcker det ruggigt långt.

Ett alldeles underbart portvin, där en magisk doft fyller rummet direkt efter att korken åkt ur med ett plopp. Jag dekanterar vinet och doften tilltar. Helt Ljuvligt!!
Söta, blåa, lätt josiga plommon, mosade bigaråer, lakrits, mörk choklad, lite örter, katrinplommon samt några diskreta toner av russin och svart te är sånt som både doften och smaken bjuder oss på.
Det är 13 år sedan jag senast drack det här portvinet. Jag tyckte då det fanns en viss eldighet. Idag känner jag inte något alls av detta. Mjukt, runt och sammetslena tanniner och samtidigt en fin friskhet är vad jag känner idag.
Suveränt till stiltonosten och chokladpralinerna (mörk choklad), men också enastående gott på egen hand. Eftersmaken är gigantisk och dröjer sig kvar i evigheter.
Betyg 5-
Jag ser bland mina anteckningat att jag köpte den här flaskan 2006 på SB och betalade 299 kr. Ett mycket bra köp kan jag konstatera idag.
Väldigt sällan korken ser så här bra ut i ett nästan 40 år gammalt vin. Ofta har jag fått bråka en del med korken. Ganska ofta har den smulat av sig så egen filtrering varit nödvändig. Sån är min erfarenhet. Icke den här julaftons morgonen. Det gick som en dans. Plopp och korken hel och fin utdragen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar