onsdag 6 januari 2021

2014 Caparsino Chianti Classico Riserva, Caparsa

Distanshandlaren Fanwine har ett intressant upplägg, där du som vinkonsument önskar dig ett vin och när tillräckligt många andra hakat på så fixar Fanwine en import. Läs mer på deras hemsida. Det finns också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Det var så jag på hösten 2019 upptäckte den här producenten. Jag la en beställning på ett par flaskor av diverse årgångar och viner. Allt gick väldigt smidigt och efter ett par dagar kom ett trevligt paket.

Producenten Caparsa håller till runt byn Radda, belägen nästan mitt emellan Florens och Siena. Det hela tog sin början 1965 då Reginaldo Cianferoni köpte 10 ha som planterades med vinrankor. 1982 tog sonen Paolo över. En inriktning på ekologiskt jordbruk gjordes och hela vingården, såväl odlingar som vineriet, är idag organiskt certifierade. I deras portfölj hittar vi bl a ett vitt vin, en rosato, ett vini santo samt ett flertal röda viner. Ett par utav dom har jag skrivit om tidigare: 2016 Caparsa Chianti Classico och Rosso di Caparsa2015 Caparsino Chianti Classico Riserva samt deras vingårdsbetecknade Chianti Classico 2011 Doccio a Matteo Chianti Classico Riserva. Alla har dom varit trevliga, prisvärda och inte minst väldigt goda.

Till kvällens vildsvinsfärsbiffar är det en Riserva från 2014 vi ska njuta av.

100% Sangiovese. Spontanjäst, ofiltrerat och två år på stora (18 hl) ekfat.

Färgen går i en ljusare rubinröd nyans.
Doften är i mångt och mycket såsom jag minns den från flaskan med årgång 2015 som jag drack i september. Den lite dova starten av läder, höstlöv och jord som övergår i en samling röda bär efter en liten stund. Här finns också lite örter, kryddor och aningens nyponrosor.
I munnen möts vi omgående av en frisk körsbärskyss. Vinet har en något slankare framtoning än vad många andra Chianti har som jag druckit. Körsbären är syrliga och  känns ömsom ljusa och ömsom mörka. Tranbär, hallon och röda vinbär ger komplexitet åt bärnyanserna. Lite örter, kryddor främst svartpeppar och aningens svart te ger sig tillkänna i mellanpartiet. I den medellånga eftersmaken spelar de syrliga körsbären även här huvudrollen, men i birollerna noterar vi violer och rosor, steniga mineraler och unset lakrits.
En ordentlig och trevlig syra ger det här vinet tillsammans med småstadiga tanniner en grandios ryggrad. Aldrig blir det påträngande bara inbjudande.
Ett riktigt gott vin, som ni förstår av texten ovan. Når kanske inte riktigt årgång 2015:s höjder
Betyg 4

2014 var på många ställen i Italien ett svårt vinår. Även för Chianti-vinerna anses det som en svagare årgång. Jag tycker dock Caparsa lyckas riktigt bra. Jämfört med årgång 2015 känns den här lite mer mogen, något slankare och kanske inte riktigt samma lagringspotential.

Vinet är som jag skrev i ingressen ovan köpt via Fanwine och jag betalade 210 kr per flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar