Jag upptäckte på hösten 2019 Distanshandlaren Fanwine. Lite kortfattat kan en säga att deras affärsidé är att kunderna önskar sig viner och när tillräckligt många flaskor är bokade tar dom hem vinet. Läs mer på deras hemsida.
Jag hade börjat få lite ont om Chianti, så jag skickade iväg en beställning på några olika flaskor. Jag har tidigare skrivit om Bucciarellis Riserva 2012. Mina tankar om Bucciarellis Chianti Classico anno 2015 och Riserva 2011 kan du läs här.
Nu är det dags för en Chianti Classico från Caparsa, en producent jag tidigare aldrig smakat något av.
Producenten Caparsa håller till runt byn Radda, belägen nästan mitt emellan Florens och Siena. Det hela tog sin början 1965 då Reginaldo Cianferoni köpte 10 ha som planterades med vinrankor. 1982 tog sonen Paolo över. En inriktning på ekologiskt jordbruk gjordes och vingården är idag certifierad för organisk odling.
I deras portfölj hittar vi bl a ett vitt vin, en rosato, ett vini santo samt ett flertal röda viner:
- Rosso di Caparsa är ett vin gjort på endast druvan Sangiovese. Årgångslöst då det händer att det
emellanåt kan bestå av två årgångar. Ett ofiltrerat vin som har legat på cementtankar mellan 18 till
24 månader. Detta är deras basvin.
- Chianti Classico med namnet Caparsa. 100% Sangiovese. Spontan jäsning. Ca 24 månader på
cementtank innan buteljering.
- Chianti Classico Riserva med namnet Caparsino. Det är gjort uteslutande på särskilt utvalda
Sangiovese-druvor. Spontan jäst. Ofiltrerat. Två år på stora ekfat (18 hl).
- Doccio a Matteo Riserva är ett vin gjort på Sangiovese(95%) och resten Colorino och Ancelotta.
Druvorna kommer från ett enda vinfält. Spontan jäsning. 18 månader på stora ekfat (5 resp 10 hl).
2016 Chianti Classico Caparsa
Ett vin som uteslutande är gjort på druvan Sangiovese. Druvorna kommer från vinstockar som växer på deras vingård Caparsa. Spontan jäst. Det har fått tillbringa närmare 24 månader på cementtankar innan det buteljerades
I doften lite läder och jord till en början, men ganska omgående tar de röda bären över, där särskilt körsbären är dominerande. Lite örter med främst lagerblad och mynta som markörer. Vi noterar även någon ton av lavendel och balsamico.
Den första klunken visar upp en stor friskhet samtidigt som vinet känns ganska så lättsamt och hyfsat slankt.
De friska körsbärstonerna dominerar intrycken initialt och kompletteras med lite mer röda bär bär och plommon. En finstämd ton av örter och kryddor finns där, men är underordnad frukten. Järnhaltiga mineraler, lite blodstänk och aningens rått kött i små väl avvägda portioner. Stadiga tanniner och en alert syra gör detta vin till en god medspelare till en mängd olika maträtter.
Betyg 4-
Priset på det här vinet är 169 kr och det är köpt av Fanwine.
Rosso di Caparsa
Detta är ett vin gjort på endast druvan Sangiovese. Årgångslöst då det händer att det emellanåt kan bestå av två årgångar. Ett ofiltrerat vin som har legat på cementtankar mellan 18-24 månader. Detta är deras basvin, som dom gör runt 40 000 flaskor av.
Ett i grunden ganska så enkelt vin. Själva så klassar dom det som ett bordsvin. Ja visst är det enkelt, men det besitter en god portion charm och ibland kan just det där enkla vara hur gott som helst. Särskilt om det får sällskap av passande mat. Det var precis vad som hände oss häromkvällen. Dottern och den italienske sambon hade tillagat en korvgryta med risoni. Italiensk husmanskost. Riktigt gott! Och det här enkla bordsvinet växte med uppgiften.
En rätt så försiktig doft, där vi ändå kan notera vilda körsbär, sand och grus, någon ört och och unset nötter.
Om nu doften är försiktig så tar vinet för sig desto mer i gommen. Förstå mig nu rätt, någon kraftfull fruktbomb är det inte tal om utan snarare så att smakerna framträder tämligen omgående. Tydliga utan att bli övertydliga. Främsta signumet är de friska körsbärssyrorna och de lättsamma smånafsande tanninerna. Svalt och nästan törstsläckande med en god portion charm och karaktär. Körsbär, torkade örter och steniga mineraler.
Det här vinet ska inte djupanalyseras. Egentligen räcker det att konstatera att det är matvänligt och gott!
Betyg 4-
Vinet köptes genom Fanwine, som jag nämnde i inledningen av det här inlägget. Priset låg på 149 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar