måndag 10 augusti 2020

2016 Col Fondo, Zanotto

Så återvände sommaren. Nu med full kraft. Temperaturen går upp i strax över 30 grader. Skönast är det på kvällarna, när tempen stannar vid 20 grader. Helt ljuvliga dagar. Det blir några cykelturer varje dag ner till klipporna och svalkande bad. Badstränderna verkar överfulla för att inte säga knökfulla. Svårt att hålla avstånd där, men vid våra klippor är det fullt möjligt.

Det behövs något svalkande dom här eftermiddagarna och kvällarna. Col Fondo är som gjort för dessa stunder. Törstsläckande och friskt. Den här kvällen provar vi Zanottos variant. Col Fondo sägs vara det ursprungliga sättet att göra Prosecco.
Idag görs nästan all Prosecco enligt charmatmetoden, men så var det inte ursprungligen. Vinet fick istället jäsa på flaska. Det degorgerades inte utan jästfällningen fick finnas kvar i flaskan som en bottensats. Inte heller filtrerades det eller klarnades.
En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker.
Källa: Enjoy Wine

Zanotto drivs idag av Riccardo Zanotto. Familjen äger några hektar i Resera strax nordost om Valdobbiadene och där har dom bedrivit vinodlingar under lång tid. Druvorna sålde dom, men tog undan en liten mängd, som dom gjorde en Col Fondo på för det egna behovet. 2009 började Riccardo tillverka Col Fondo mer kommersiellt. En titt på hemsidan idag visar att Riccardo gör elva cuvéer. En del av druvorna kommer från egna gårdar, men mycket är inköpta druvor från grannar och bekanta. Allt är självklart ekologiskt odlat. Spontanjäsning. Ingen filtrering eller klarning.
”Att göra mina viner är mer som att vara skräddare än bonde, mer om att göra urval än om att producera”, säger Riccardo Zanotto.

Vi dricker årgång 2016, som till 100 % är gjord på druvan Glera. På våren 2017 startade en andra jäsning på flaskan. Ofilterat gör det att på botten av flaskan finns en liten grumlig samling.

Färgen är blekgul med några skira gröna stråk ut mot glaskanten.
Nu är ju Col Fondo inget som ska sönderanalyseras. Det ska drickas i goda vänners lag dessa varma sommarkvällar, som vi har just nu, men vinnörden i mig vill ändå sätta ett par ord på upplevelsen.

I doften hittar vi en frisk ton av gula äpplen, citrus, lite brödsmulor, nygrusad väg samt några gula stenfrukter.

Den friska smaken i ett törstsläckande format är bara så läckert. Äpplen, citrus, persika, krita och sten, brödig och i avslutet grapefrukt och någon sälta. Helt underbart!
Betyg 4
Inköpt på "Bolaget". Priset är 189 kr. Den går att beställa med nr 70747


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar