tisdag 4 augusti 2020

Cup-guld och Champagne

I torsdags var det fotbollsfinal i Svenska Cupen för herrar. Sonen och jag bänkade oss i god tid framför TV:n. Det blev en 120 minuters lång kamp, där känslorna pendlade mellan förtvivlan och hysterisk glädje. De senare segrade till slut.
När det spelas CL-fotboll, då är det amarone som gäller. Den här kvällen sparade vi på vinet och inväntade slutresultatet innan vi öppnade en flaska Champagne. Det finns få saker som river upp så mycket känslor som politik, religion och fotboll (dvs vilket lag en håller på). Jag undviker oftast dessa ämnen, men dagens blogginlägg får bli ett undantag.
Jag hade på eftermiddagen lagt en champagne på kylning ifall lyckan skulle stå oss bi. Strax efter slutsignalen åkte korken all världens väg.
Historien börjar 1963 med att Marc Hebrart flyttar till Champagne. Tar över en liten vingård och börjar tillsammans med sin fru att producera sin egna champagne. Idag omfattar verksamheten drygt 15 ha i 70 olika lägen i Premier och Grand Cru byar i Grande Vallée de la Marne. På den högra stranden (Cotes de Blancs) har dom vinfält i byarna Avize, Oiry och Chouilly med mestadels Chardonnay. På den vänstra stranden (Valle de la Marne och Montagne de Reims) i byarna Ay, Mareuil-sur-Ay, Bisseuil och Avennay-Val-d' Or kommer deras Pinot Noir.
Medelåldern på vinstockarna är 30 år. Pinot Noir utgör 70% och Chardonnay 30%.
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.


Kvällens champagne är gjord uteslutande på druvan Chardonnay. 15% av druvorna kommer från Grand Cru-fält i Chouilly och Oiry. De resterande druvorna kommer från Premier Cru-fält i Mareuil-sur-Ay. Medelåldern på vinstockarna är närmare 35 år. Detta är en Non Vintage och görs vanligen på en mix av två eller tre årgångar, där basårgången ofta utgör 60-80 %. Med tanke på degorgeringsdatumet misstänker jag att basårgången är 2015.
Jäsningen har ägt rum på ståltankar. Det har fått ligga i cirka 36 månader på sin jästfällning innan den degorgerades 15 oktober 2019 och fick då en dosage på 7 gr/liter.


Vi känner en mycket frisk och fin doft av gröna äpplen, lite citrus, en god portion krita, snäckskal, brynt smör och aningens, aningens tropisk frukt.

Det är härliga friska och nästan lite krispiga toner som invaderar munhålan. Gröna äpplen, grillad citron, blodapelsin, något gråpäron, persika och en stor portion mineraler av såväl stenig som kritig karaktär. I eftersmaken någon tropisk frukt, en finstämd ton av örter och så grapefrukt.
Det finns en ordentlig syra, men den är inte speciellt närgången utan skapar bara den härliga friskheten som utmärker den här champagnen.

En riktigt trevlig och god Champagne. Ung idag och kommer säkert utvecklas en del de närmaste åren.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar