tisdag 26 januari 2021

2011 Marsanne Museum från Tahbilk

Det första decenniet på 2000-talet var detta mer eller mindre vårt husvin. Vinet försvann ur det ordinarie sortimentet och vi glömde lägga beställningar, men så på våren 2019 upptäckte vi det här vinet igen. Det blev en beställning av såväl årgång 2011 som 2017. Ganska omgående blev det ett blogginlägg om de två årgångarna, vilket du kan läsa här. Häromveckan drog vi korken ur vår sista 2011:a.

Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. Sedan en tid tillbaks används endast skruvkork. Skälet är helt enkelt att dom tröttnade på att få "korkade" viner. Runt 20% av varje årgång sparas för att så småningom släppas som en Museum-variant, som årgång 2011 gjordes på våren 2019.

Färgen går i en djup guldgul nyans med några nästan bärnstensfärgade stråk.

I doften hittar vi lite citrus och gula äpplen. Här finns också en tydlig ton av kaprifol, honung och exotiska frukter samt aningens krossat grus. En trevlig och mycket angenäm doft.

Vi kan omgående konstatera att vinet trots sin ålder har en bra friskhet. Det har också smugit sig in en del begynnande mognadstoner.
Det startar med mogna, gula äpplen och lite citrus, som ganska så omgående får sällskap med tropiska frukter: papaya, mango, passionsfrukt och ananas. Visst har vi kunnat ana oss till dessa, då vinet varit ungt, men nu är de tydligare och med ett större djup. I den trevliga och hyfsat långa eftersmaken hittar vi honung, sommarblommor och aningens lerskiffer. Syran känns något lägre än vad jag minns det som ungt, men ändå tillräcklig för att ge vinet en bra friskhet. Strukturen har med åren gått åt en viss krämighet.


Det här är helt enkelt ett väldigt gott och läckert vin, som vi är glada att ha återupptäckt.
Betyg 4

På SB är det årgång 2018 som finns i beställningssortimentet för 119 kr. Årgång 2011 och 2012 verkar slutsålda, men något säger mig att årgång 2013 kommer under 2021  och då gäller det att vara på alerten. Dessa Museum-årgångar brukar vara 40-50 kr dyrare. Ett alternativ är så klart att köpa en låda 2018 och spara dessa i fem år.


Enligt deras hemsida är dom koldioxidneutrala från och med 2013, vilket också framgår av etiketten på flaskan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar