måndag 25 januari 2021

2019 Cascina Massara Verduno Pelaverga DOC

Januari-vinet i projektet Låt oss dela en pava.... på vinforumet finewine.se är det här vinet. Ni som följer bloggen vet att jag titt som tätt deltar i det projektet. Den här månaden är det ett vin på en druva jag inte smakat tidigare, så då kändes det givet att vidga vyerna.


Egendomen Cascina Massara ligger på kullarna runt byn Verduno, som är belägen någon mil sydväst om Alba. I början på 1900-talet grundade Andrea Burlotto Cascina Massara. Han var barnbarns barn till den store G B Burlotto. Andrea dog 1995 och efterlämnade en egendom på 40 ha till sina sju barn. Dom drev tillsammans verksamheten vidare fram till 2013, då en av sönerna GianCarlo tillsammans med sin son beslöt sig för att starta eget med en 10 ha stor vingård. Det är också den vingården som idag bär namnet Cascina Massara. I portföljen finns tre olika Barolo, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto, en Pelaverga samt ett vitt vin. 

Pelaverga är en lokal druva som i huvudsak odlas runt byn Verduno. Ibland bär den namnet Pelaverga piccolo och ibland Pelaverga di Verduno. Den har sedan 1995 en egen DOC. Den ska inte förväxlas med Pelaverga Grosso som visat sig vara en helt annan druva. Fram till början på 1990-talet fanns det endast ett fåtal producenter och ofta användes Pelaverga för att blandas med Barbera eller andra druvor. Idag har populariteten skjutit i höjden och allt fler odlare gör nu en-druves-viner på Pelaverga.

Färgen går i en mycket ljusröd ton och är helt transparent. Nästan så att en tror att det är ett mörkare rosévin som är i glasen.

Vi har kylt ner vinet något så att det vid upphällningen har en temp runt 15 grader.

Doften är mycket trevlig och går i en lättsam stil med massor av röda bär och en tydlig ton av vitpeppar. Aningens rosor och violer förhöjer intrycken.

I munnen känns vinet både ungt och friskt. Precis som i doften startar det med röda bär. Tranbären dominerar initialt men få så småningom sällskap av jordgubbar, hallon, röda vinbär och lingon.
Här finns en trevlig kryddighet, där särskilt tonen av vitpeppar är tydlig, men även enbär och oregano tycker vi oss ana.
I lite mindre omfattning hittar vi mandlar, rosor och någon liten rökighet. En ordentlig syra finns här. Tanninerna sitter som de ska och bjuder på ett lättsamt motstånd. Eftersmaken bjuder på mer röda bär i en liten saftig stil.
Vi gillar det här vinet i sin lite annorlunda och charmiga stil. Lättdrucket är det med stor klunkabilitet. En spännande druva som jag gärna dricker mer av.
Betyg 4

Priset på SB är 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar