torsdag 7 januari 2021

Nyårsviner 1: 2008 La Grande Année, Bollinger

 I dessa besvärliga tider är vi tacksamma och ödmjuka för att vi klarat oss undan Coronaeländet. Vi firade nyår på hemmaplan. Det blev dottern, hustrun och jag. Vi lyxar till det genom att beställa Chefs Meny från Barrique Vinbar. Mer om detta i ett senare inlägg.

Jag hade beställt lite kaviar Royal Siberian Caviar från Attilus. Faktiskt min första bekantskap med rysk kaviar. Visst var det en trevlig upplevelse. Frisk med en fin sälta, lite kryddor, tydlig fisksmak, rätt så len och elegant. Tveksamt om jag uppskattar den mer är Kalixlöjrom, men väldigt roligt att ha testat.

Vi drack till detta en flaska champagne. Går det att dricka något annat? Skulle väl i så fall vara vodka och det är det decennier sedan jag slutade konsumera. Champagnen fick sedan följa oss igenom förrätten som var Hummersoppa.

Bollinger är ett av de klassiska Champagnehusen med en historia som tog sin början 1829. Grundare var den franske adelsmannen Athanase de Villermont, som ärvde en en familjeegendom i Aÿ-området, den tyske handelsmannen Joseph Bollinger och en lokal förmåga Paul Renaudin. De bildade tillsammans Renaudin-Bollinger & Cie. Joseph Bollinger kom att gifta sig med en av Athanases döttrar och deras söner förde sedan verksamheten vidare. Bollinger var tidiga med att se marknadspotentialen i Storbritannien. Bollinger är alltjämt familjeägt. I ledningen har det stått en i familjekretsen, men detta kom att ändras 2008 då Jérôme Philipon, en industriman med rötterna i Champagne tog över ledarskapet.
Idag äger Bollinger 178 ha varav 85% är vinfält som är klassade som Grand Cru eller Premier Cru. 60 % utgörs av Pinot Noir från vingårdar i Aÿ, Avenay, Tauxières, Louvois och Verzenay. 
Dom har också påbörjat ett ekologiskt arbete. Enligt deras hemsida sköts en av vingårdarna på 4 ha helt organiskt. På hemsidan skriver dom Bollinger also supports sustainable winegrowing by grassing over the ground, using biological pest control, significantly reducing the use of herbicides and recycling pruning waste.
Bollingers hemsida anger att dom gör sju olika champagnecuvéer samt ett stilla rött vin på druvan Pinot Noir.

La Grande Année årgång 2008 är gjord på druvorna Pinot Noir (71%) och Chardonnay (29%). Druvorna kommer från 18 olika små vinfält. PN-druvorna i huvudsakligen från Aÿ och Verzenay medans Chardonnay-druvorna kommer från fält i Les Mesnil-sur-Oger och Cremant.

Jäsningen har ägt rum på små, gamla ekfat allt i sann Bollingeranda. Degorgeringen ägde rum i juni 2018 och fick då en dosage på 8 gr per liter.

Massor av små, små fina bubblor virvlar upp mot ytan.
Färgen går i en vacker gyllengul nyans.

Doften är rätt så stor med vissa oxiderade toner. Härlig komplexitet. Vi tycker oss känna gula äpplen, lite päron, citrus, en del gula stenfrukter, lite nötter, våta stenhällar, aningens rostat bröd och unset honung.

I munnen känns den fortfarande ung, torr så klart och mycket frisk med några oxidativa toner. Dosagen är 8 gr. Jag hade snarare gissat på runt 5 gr. Så klart finns här en stor utvecklingspotential, men den bjuder redan nu på en stor upplevelse. Mycket från doften kommer tillbaka i gommen. De härliga gula äpplena, en liten citruskompott, persika och aprikoser, lite rostat bröd och en viss nötig ton. Stor och fin syra utan att bli allt för påstridig. Elegant eftersmak med nötter, honung, lite kryddor och grapefrukt.
Här finns en fin balans mellan smakerna och syran.
Riktigt bra redan nu. En härlig champagne att få avsluta det här året med.

Betyg 5-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar