Jag har blivit uppmanad av vinvännen Tobias Bexter att prova Enzo Bogliettis viner på druvan Dolcetto. De gör två olika cuvéer, men då den ena var slutsåld (Tiglineri) så det fick bli den "vanliga" och lite billigare varianten.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Jag hann 2024 med nedanstående viner:
- 2015 San Fereolo
2025 har jag fortsatt med dessa:
1991 startade dom att göra vin under egen etikett. Innan dess hade de varit mjölkbönder och druvorna såldes till andra vintillverkare. De är sedan 2017 certifierade som organiska odlare, vilket framgår av baksidesetiketten.
I deras portfölj finns 7 olika Barolo, 3 olika Barbera, 2 Dolcetto, 4 rödviner på druvorna Nebbiolo, Merlot och Cabernet Sauvignon samt en Chrdonnay och två mousserande.
Vi dricker ikväll den enklaste av deras två Dolcettos. Den är gjord på druvor som vuxit på vinfälten i La Morra, Roddino och Sinio.
Enzo driver verksamheten tillsammans med dottern Linda och sonen Matteo.
Vi dricker ikväll den enklaste av deras två Dolcettos. Den är gjord på druvor som vuxit på vinfälten i La Morra, Roddino och Sinio.
De handplockade druvorna pressas varsamt och får sedan jäsa på ståltankar. Vinet får sedan vila upp sig i 6 månader på en blandning av ståltankar och använda barriquer.
En ung och frisk Dolcetto, som redan nu känns mycket tillgänglig. Ett riktigt bra vin till många av de svenska rätterna som vi betecknar som husmanskost, men så klart suveränt till enkla pastarätter.
Färgen går i en rubinröd nyans med några violetta stråk.
Doftmässigt möts vi initialt av våt jord, men rätt så omgående tar den mörka frukten över. En viss kryddighet finns där i bakgrunden liksom rosor och violer samt aningens stenkross.
I munnen är det friskt, rätt så slankt och med en ungdomlig mörk frukt, som får oss att tänka på syrliga körsbär, blåbär, blåa plommon och hallon. Precis som i doften finns här ett inslag av örter och kryddor. I eftersmaken framträder lite diskret toner av violer och rosor, aningens anis samt någon stenig mineral.
Här finns en balanserad och fin syra. Tanninerna närvarar genom att nafsa lite försiktigt i munhålan.
Betyg 4
Köpt på SB för 199 kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar