söndag 12 januari 2025

2020 Bricco Mollea, Dogliani från trediberri

Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto. 
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: 
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

Min tanke är att under 2025 fortsätta att granska Dolcetto lite närmare. Först ut blir en Dolcetto från Dogliani (DOCG).

Det här är ett relativt ungt vinföretag som såg dagens ljus 2007. Nicola Oberto hans far Federico och deras vän Vladimiro Rambaldi köpte ett vinfält på 5 ha beläget i den lilla byn Berri, inte så långt från floden Tanaro. Vi hittar byn Berri strax väster om La Morra och vi är då så långt västerut vi kan komma i vinområdet Barolo. 
Deras första Barolo släpptes 2011. Idag omfattar Trediberri 10,5 ha. Förutom de ursprungliga 5 ha har dom även köpt 2,8 ha i Rocche dell´Annunziata och Torriglione, där dom odlar Nebbiolo, Barbera och Sauvignon Blanc samt ytterligare 3 ha i Vicoforte (längst söderut i Langhe), där dom odlar Nebbiolo och Dolcetto.
Odlingarna drivs efter ekologiska principer.
Etiketterna är skapade av konstnären Pierflavio Gallina. Vid vårt besök i Piemonte 2018 träffade vi honom. En ödmjuk och mycket sympatisk man.

Detta är ett vin gjort uteslutande på druvan Dolcetto, som vuxit på vinfältet "Bricco Mollea" i Vicoforte. Vinrankorna är planterade på 1950-talet och 1970-talet. Just det här vinfältet arrenderade dom 2019-2021.
Jäsningen äger rum på cementtankar och varar i cirka 10 dagar. Den malolactiska jäsningen äger rum på cementtankar och ståltankar. Vinet får därefter vila upp sig i några månader på fat gjorda av cement, stål och plast innan det buteljeras, vilket vanligtvis sker i april/maj året efter skörd.
Färgen går i en granat röd nyans.

I den friska doften hittar vi mörka bär, en liten kryddighet, några örter, krossat grus, aningens lakrits och lite violer. Inte så stor, men ändå väldigt trevlig.

I gommen känns vinet hyfsat slankt och väldigt fräscht. De mörka bären startar igång upplevelsen med mörka, syrliga körsbär, hallon, tranbär, blåbär samt några droppar granatäppel juice. Kryddor och örter förhöjer smakintrycken, där vi särskilt noterar tonerna av svartpeppar. Bra syra och snälla väluppfostrade tanniner. Medellång eftersmak, där såväl den mörka frukten som kryddorna återkommer. I eftersmaken tillkommer också violer, lakrits och steniga mineraler.

Betyg 4. 
Detta är en riktigt bra Dolcetto. Köpt på SB för 179 kr för snart tre år sedan. Nu verkan den slutsåld. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar