Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto.
Nu ska jag testa en mycket ung Dolcetto från en producent jag aldrig druckit något av tidigare.
Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet. Han var starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han införde naturligt hållbara odlingsprinciper i vinmarkerna. Idag, nästan femton år senare, är alla små ekfat sedan länge borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med så lite tillsatt svavel som möjligt. Allt för att vinerna ska förmedla druvornas mest nyanserade sidor från Barolos unika terroir.
Så här står det på importörens hemsida: Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från stockar planterade 1960, 1989 & 2011 i områdena Sant’ Anna och Montagliato söder om Monforte d’Alba. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 6 månader. Buteljerat i april 2024. Odlat helt utan kemikalier. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2027. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar