måndag 20 januari 2025

2023 Dolcetto d´Alba från Principiano

 Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto. 

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: 
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

Nu ska jag testa en mycket ung Dolcetto från en producent jag aldrig druckit något av tidigare.


Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet. Han var starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han införde naturligt hållbara odlingsprinciper i vinmarkerna. Idag, nästan femton år senare, är alla små ekfat sedan länge borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med så lite tillsatt svavel som möjligt. Allt för att vinerna ska förmedla druvornas mest nyanserade sidor från Barolos unika terroir.

Så här står det på importörens hemsida:                   Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från stockar planterade 1960, 1989 & 2011 i områdena Sant’ Anna och Montagliato söder om Monforte d’Alba. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 6 månader. Buteljerat i april 2024. Odlat helt utan kemikalier. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2027. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.

Ett mycket ungt vin med en en härlig friskhet och en ung nästan lite josig framtoning, där bären står i centrum.
I doften hittar vi mörka körsbär, blåbär, hallon, lite violer och örter samt en fin ton av svartpeppar och aningens krossat grus.

I munnen känns körsbären syrliga och inte lika mörka som doften antydde. Vi noterar ävn slånbär, tranbär, några lingon och hallon. Härlig syra och snälla väluppfostrade tanniner. I den medellånga eftersmaken återkommer bärsmaken fast nu i sällskap av lite blyga violer, steniga mineraler, aningens peppar samt en mineralsälta i avslutet.


Vi drack vinet till en lokalt producerad köttkorv och med rotmos gjort på de sista av våra egna rotfrukter. 
Jag tycker att Dolcetto går väldigt bra tillsammans med den svenska husmanskosten. Så även denna gång.

Visst är det ett okomplicerat och kanske inte det elegantaste vinet vi druckit, men det finns en härlig charm i den unga, friska och josiga frukten som vi verkligen uppskattar.

Betyg 4-

Vi köpte en låda från Caviste Vinhandel som innehöll två flaskor vardera av 
- 2023 Dolcetto (155 kr)
- 2022 Barbera 195 ( kr)
- 2020 Barolo del Comune di Serrlunga d´Alba (345 kr)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar