torsdag 30 juli 2020

2010 Albe Barolo G.D.Vajra

Sommaren fortsätter med att blanda regn och rusk med några solglimtar. Gräsmattorna är gröna och fina. Det växer bra i trädgårdslandet. Något badväder är det inte. Vi hoppas att SMHI:s senaste väderutsikt för den kommande helgen stämmer för då blir det bad!
Till kvällens lasagne plockade vi fram en Barolo
 
1972 startade Giuseppe Domenico Vajra vinfirman. Det är också han som fått ge namn till den. G.D. Vajra är ett familjeföretag med  Giuseppes son Aldo och hustrun Milena Vajra i fronten och till sin hjälp har dom de tre barnen Giuseppe, Francesca och Isidoro. Vingården har sitt centrum i den lilla byn Vergne belägen ca tre kilometer väster om själva samhället Barolo. Vajra har vuxit med åren så att den idag omfattar runt 40 ha och 16 olika cuvéer: en riesling, en rosé, två Dolcetto, två Barbera, två Langhe Nebbiolo, fyra Barolo, en Freisa, en Pinot Nero samt en Moscato D´Asti och Barolo Chinato. Odlingarna är certifierade som Organisk odling.

Albe är en blandning av Nebbiolodruvor från några olika vingårdslägen belägna på 380-480 meters höjd över havet. Vinstockarna har en ålder på dryga 30 år. Vinfälten ligger i olika väderstreck och höjder, så möjligheten finns att se solen gå upp tre gånger dagligen. Albe betyder just soluppgång. Jäsningen sker på ståltank. Vinet får sedan spendera drygt 30 månader på en blandning av stora (40,50,70 hl) fat av slavonsk ek.


Det här är en mycket god och trevlig Barolo. Fortfarande har den ungdomens fräschhet, men kanterna har slipats av så att den har blivit riktigt tillgänglig och bjuder verkligen upp.

Doften börjar med läder, torkad svamp och aningens jord, men övergår rätt snart i en ljuvlig arom av röda bär. Efterhand får vi också lite nypon, rosor, mentol och någon liten örtighet. Mycket angenäm doft.

I munnen kan vi omgående konstatera att det är riktigt tillgängligt. Det finns en förväntad stramhet och det känns hyfsat slankt. Vi får omgående en laddning bär: körsbär, tranbär, någon jordgubbe, lingon och aningens hallon. Här finns lite finstämda örter och kryddor liksom nypon, rosor, sötlakrits och kakao. Syran är alert och ger en bra friskhet. Tanninerna är på tårna och nafsar runt i gommen utan att bli allt för närgångna. Eftersmaken är medellång och de röda bären sällskapar här med rosor, lakrits och choklad på ett fint balanserat sätt.
Precis som jag skrev ovan är den här Barolon riktigt tillgänglig och bjuder på sig själv utan att riktigt kommit in i ett mognadsstadie. Visst finns här lite mer utveckling att invänta, men den duger bra redan som den uppträder idag.
Betyg 4
Jag köpte den här flaskan på SB för fem år sedan och betalade då 209 kr. Idag är det årgång 2016 som gäller på SB. Priset är nu 269 kr.

1 kommentar:

  1. Vilket bra pris på SB! Det är dyrare både i affär i Alba och hemma hos Vajra!

    SvaraRadera