söndag 19 juli 2020

2014 Morgon M Lapierre

Till kvällens grillade tonfisk blev det en flaska Beaujolais.

Beaujolais ligger några mil norr om Lyon. Morgon ligger i den norra delen av Beaujolais, som sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nära hälften av hela Bourgognes vinproduktion (1,3 miljoner hektoliter). Arealen på 22 000 hektar utgör ungefär hälften av hela Bourgogne. Beaujolais skiljer sig starkt från övriga delar, inte bara när det gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort. Beaujolais är i princip synonymt med Gamay. 
Marcel Lapierre började redan på 1970-talet ställa om sina vingårdar till ekologiska. Ingen besprutning, inga kemiska bekämpningsmedel samt att göra sina viner helt utan tillsatser. Det har visat sig att detta blev startskottet för det som vi nu kallar vin nature. Visst har han provat biodynamiska odlingsprinciper, men följer inte dessa slaviskt. Marcel gick bort för något år sedan och nu är det hans barn, Mathieu och Camille, som förvaltar arvet efter fadern.

Vinstockarna har en ålder mellan 25 och 130 år och finns på en mängd små vinlotter. Allt vinifieras separat och lagras cirka 6 månader på gamla bourgognefat. Ingen filtrering. I årgång 2014 finns inget svavel tillsatt. Vinet ska serveras strax under 14 grader.

Vi drack årgång 2013 för två år sedan och vad vi tyckte om den kan du läsa läsa här.

I doften hittar vi massor av röda bär. Här finns också mycket av steniga mineraler som för våra tankar till stendamm, nygrusad trädgårdsgång och makadam samt lite finstämda toner av örter, violer och rosor.

Vid den första klunken känns vinet mycket friskt, ganska så svalt och därtill slankt med en behagfull syrlighet. Det första vi stöter på är de röda bären, som för våra tankar till hallon, tranbär, jordgubbar, röda vinbär och syrliga ljusa körsbär. En härlig och komplex kompott av röda bär. Finmalda örter och hyfsat med steniga mineraler. En bra och trevlig syra som tillsammans med tanninernas nafsande i munhålan ger vinet en ordentlig ryggrad. Väldigt gott och charmigt.
Betyg 4
Detta var min sista flaska, tyvärr. Jag hade gärna haft fler att njuta av. Väldigt bra drickfas nu, men håller sig säkert så i flera år till.

Ursäkta den lite suddiga bilden.
Här uppmanas kunden att förvara vinet under 14 grader,
vilket vi så klart gjort. Vi serverar det också strax under 14 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar