tisdag 7 juli 2020

Prosecco och Colfondo. Rivalta och Mongarda

Solen tittade fram på eftermiddagen i fredags. Genast infann sig suget efter lite bubbligt på "kyrkbänken". En Colfondo var mitt bidrag och brodern plockade fram en riktigt hyfsad Prosecco. Ja egentligen är väl båda dessa bubbel att betrakta som Prosecco. Col Fondo sägs var ursprunget, då det också fått jäsa på flaska, medans dagens Prosecco görs med en andra jäsning i ståltank.


2017 Mongarda Colfondo Glera Colli Trevigiani
Den här flaskan ingår i Kontextvins Pet Nat låda med beställn nummer 74267. Två flaskor av tre olika viner. La Chimera Eos har jag redan skrivit om. Du kan läsa mina tankar här. Redan nu kan jag avslöja att den här Col Fondo från Mongarda bara är så god. Det tredje vinet är en Lambrusco och den återkommer jag till om någon vecka. 1 182 kr för dessa sex flaskor känns som ett väldigt bra pris.
Mongardas är ett litet familjeföretag som tog sin början 1978 när Bruno Tormena beslutade att helhjärtat satsa på vintillverkning. Sonen Martino tog över ansvaret 2011 och följer i faderns fotspår.
Idag omfattar verksamheten 3 ha skog och 10 ha vinmarker fördelade på sju olika vinfält spridda runt byarna Col San Martino, Farra di Soglio, Miane och Valdbbiadene. Många av vinfälten ligger på väldigt branta sluttningar med gamla vinstockar (de äldsta planterade 1950). I huvudsak är det druvan Glera som odlas, men i små mängder även några lokala druvor såsom Bianchetta, Verdiso, Boschera och Perera.
Ingen konstgödning och inga kemiska bekämpningsmedel och med en inriktning på att bli certifierade som organisk odlare. Från 2015 används endast små mängder koppar ute i vinfälten vid allvarliga angrepp och mycket små mängder sulfiter i vintillverkningen.
Dom tillverkar tre Prosecco Superiore ( Zero Dosage, Brut och Extra Dry) samt en Col Fondo.

Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av de lokala druvorna som nämnts i ovanstående stycke. Druvorna kommer från några olika vinfält och de har vuxit på gamla vinstockar. Jäsningen sker på ståltank med vildjäst. Buteljering sker i mars när halvmånen infinner sig. En andra jäsning sker på flaskan. Ingen degorgering, ingen dosage och ingen filtrering.

Vi möts av en härlig frisk doft av mogna äpplen, aningens citrus, tydlig grusgång och fläderblommor.
En underbar sommardryck med stor friskhet. Torrt så klart. Lättdrucket och rent av törstsläckande.
I munnen kan vi känna mogna äpplen, nypressad grapefrukt, aningens päron, någon gul stenfrukt och tydliga mineraler av stenig karaktär, men även lite skolkrita. I eftersmaken någon liten persikoton samt mera grapefrukt.
Jag skrev så lite högre upp, men det förtjänas upprepas igen. Det här är ju bara så gott, så friskt och svalkande.
Betyg 4


Rivalta Convivio Brut
Producent är Dea Societa Agricola med en produktion  runt 150 000 flaskor. Deras vingårdar sträcker sig från Valdobbiadene mot Conegliano, men huvudverksamheten ligger någon mil sydost om Valdobbiadene. Vi befinner oss tiotalet mil nordväst om Venedig.
Du som vill veta mer om Prosecco ger jag rådet att läsa vad Ingvar på bloggen Billigt Vin skrev för några år sedan.
Rivalta Convivio Brut är en av  deras sex olika proseccovarinater i samlingen Rivalta.
Druvan är som alltid Glera till 100%. Beteckningen Brut säger att det här är den torraste (minst restsocker) varianten. Prosecco görs vanligtvis genom att det får jäsa en andra gång på ståltank.


Ett friskt och rätt så torrt bubblande vin. Doften domineras av gröna äpplen samt grus- och stendamm. Det finns en diskret liten blommig ton, någon gul stenfrukt och aningens päron.
I munnen är den torr och känns betydligt mindre söt än vad många andra prosecco gör. Åtminstone jämfört med dom som dominerar den svenska marknaden. Den typiska päronsplit-smaken är rejält nedtonad. Ja så mycket att vi endast kan ana oss till lite päron i eftersmaken. Två egenskaper som jag uppskattar. Här finns gott om gröna äpplen, lite citrus, några gula stenfrukter och inte minst en härlig stenig mineralitet. I avslutet en liten blommighet, aningens päron och någon exotisk frukt.
Det här är gott. Lättdrucket. Törstsläckande. Precis vad jag önskar mig av en Prosecco
Betyg 4-
Flaskan finns dessvärre inte på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar