onsdag 8 juli 2020

2018 Roero Arneis från Vietti

Det var några månader sedan jag senast var med och testade månadens vin på vinforumet finewines.se, men nu i juli var det dags. Jag klickade in en beställning på SB:s hemsida och i slutet på förra veckan hämtade jag mina flaskor.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Vietti är en vinproducent med lång historia. Ja det grundades faktiskt i slutet på 1700-talet av Carlo Vietti. I den lilla byn Castiglione Faletto har den sitt säte. Redan i slutet av 1800-talet började dom göra viner under egen etikett. Dom var också tidiga med att vinifiera och buteljera viner från olika vingårdslägen. Något som idag har blivit en självklarhet. Det var familjeägt fram till 2016, då Krause Holdings förvärvade verksamheten. Det är fortfarande Viettifamiljen genom Luca och Elena som leder verksamheten.
En koll på deras hemsida visar att dom gör 18 olika viner, varav 6 är olika Barolo, en Barbaresco, en Nebbiolo, fem olika Barbera, en Dolcetto, en Freisa och tre vita viner.

Vi dricker den här kvällen ett av deras vita viner. Det är uteslutande gjort på druvan Arneis, som kommer från vinfält i Santo Stefano Roero. Vinstockarna är runt 25 år gamla. Vinifieringen äger rum på rostfria stålfat. Vinet får ligga kvar en kortare tid på dessa stålfat innan det buteljeras.

Det börjar med en ganska så försiktig doft av gröna äpplen och lime. I takt med att tempen i glaset stiger blir också dofterna tydligare, då tillkommer det en ansenlig mängd mineraler av nygrusad trädgårdsgång, någon liten örtighet, mandlar, gula stenfrukter och aningens, aningens kaprifol.

Vi tar ut det ur kylskåpet och häller upp i våra glas och sådär omedelbart är munkänslan att det är både krispigt och lite spritsigt. Det räcker med en kort stund i glasen så är spritsigheten borta. Krispigheten avtar i takt med att tempen höjs i glasen. Det blir då istället lite smörigt fast fortfarande med en bra friskhet.
I munnen är det torrt och friskt och där återkommer de gröna äpplena och citrusen fast nu förstärkta med en god portion örter. Efterhand dyker melon, päron, mandlar och persika upp. Hela tiden med en stor stenig mineralitet i bakgrunden. Medellång eftersmak, där det finns florala inslag.

Vi gillar det här vinet. Det gjorde sig utmärkt till en pasta innehållande både fisk och räkor.

Betyg 4-

Vinet finns på SB:s beställningssortiment och kostar 229 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar