söndag 5 juli 2020

2011 Sfursat 5 Stelle, Nino Negri

Så återgick vädret till mer typisk svensk sommar. Tempen runt 20 grader, blåsigt och regn varannan dag.
Vi plockade upp ett vin från källaren gjort i Valtellina-dalen, som vi blev sugna på när vädret blev lite svalare.
Nino Negri ligger intill byn Sondrio i norra Italien, Lombardiet. Vinfirman grundades 1897 och är således en av distriktet Valtellinas äldsta. Valtellina är helt klart det viktigaste distriktet i Lombardiet. Området ligger mitt i hjärtat av regionen och det är härifrån Valtellina DOC och Valtellina Superiore DOCG kommer. Idag odlas övervägande chiavennasca (det lokala namnet på nebbiolo), inom fem olika subzoner. Sassela, Grumello, Inferno, Valgella och Fracia. Nino Negri producerar även ett vitt vin, vilket faktiskt var det första vita i området, Ca’ Brione. Vinet är gjort på sauvignon blanc, chardonnay, lokala incrocio manzoni och en del chiavennasca, vilken vinifieras som ett vitt vin. Incrocio manzoni är en korsning mellan riesling och pinot blanc. Totalt förfogar man över ca 31 hektar vingårdar, vilka samtliga finns i Valtellina Superiore. Nino Negri är mest känd för sina muskulösa röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad chiavennasca. Nino Negri har precis bytt vinmakare från Casimiro Maule till Danilo Drocco, ska bli spännande att se om det kommer ske några eventuella förändringar i vingården.
Källa : Domaine Wines hemsida

Vinet är uteslutande gjort på druvan Chiavennasca (nebbiolo), som vuxit på producentens bästa vingårdar i subzonerna Inferno, Grumello och Fracia.
Druvorna har torkats i cirka hundra dagar efter att de skördats. Jäsningen sker på ståltankar. Det har därefter fått tillbringa runt 24 månader på franska ekfat (Allier och Nevers).

Färgen går i en djup granatäppelröd ton.
Doften börjar med lite läder, men strax tar de blåa övermogna plommonen och de söta mörka körsbären över. Här finns också en viss kryddighet samt en del rosor och violer.
I munnen är det kraftigare och har större mer omfamnande frukt än vad en vanlig Nebbiolo har. Söta mörka körsbär, skogshallon, blåa plommon och något björnbär är de bär jag förknippar med den första lilla klunken. Det kommer även örter och kryddor så småningom. Härlig friskhet genom den fina syran. Lättsamma, men ändå tydliga tanniner. Lång eftersmak där det tillkommer mörk choklad, espressokaffe, rosor och violer samt en god portion sötlakrits. Alldeles i avslutet även en del körsbärskärnor.
Betyg 4++

På det hela ett gott, trevligt och lättillgängligt vin. Klarar säkert ett flertal år i källaren och kan nog utvecklas en del till.
Just nu verkar det slutsålt på SB. Deras enklare Sfursat kostar 339 kr och den vanliga (utan torkade druvor) dvs Le Tense Sassella 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar