söndag 28 juni 2020

Champagne och Barbera. Palmer & Co och San Fereolo

Sommaren har dundrat in över Sverige med temperaturer över 30 grader. Värst verkar norra Sverige vara drabbat, där flera ställen haft dryga 34 grader. Här i norra Halland gick det igår upp precis i 30 grader. Temperaturen i havet stiger, så i torsdags vågade jag mig i havet. Säkert 20 grader i det kristallklara och salta vattnet. Riktigt njutbart.

Igår kom vännerna L och G på besök. Corona-eländet har ställt till det så att vi inte kunnat träffas, men nu äntligen sågs vi. Utomhus så klart och med avstånd. Dom hade vänligheten att överraska oss med champagne.

2008 Brut Vintage-Millésime, Palmer & Co
Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Brut Millésime har blivit lite av Vintankars favorit av Palmer&Co  olika champagner. Genom att klicka på resp årtal kan du läsa vad vi tyckt om resp år: 199620002002, 2005 och 2008.

Till Brut Millésime 2008 har det använts 50% vardera av Chardonnay och Pinot Noir.
Den har legat drygt sex år på sin jästfällning innan den degorgerades.


En mycket god champagne, som nu har lämnat det purunga stadiet. Några egentliga mognadstoner har väl ännu inte börjat infinna sig. Fortfarande finns det en härlig friskhet.

doften dominerar gul/gröna äpplen och citrus förstärkta med snäckskal, skolkrita och stendamm. Bakom ligger lite mandlar, mariekex, och gula stenfrukter.
I munnen är det gröna äpplen, citrus (lime, mandariner) och steniga mineraler som till en början tar kommandot. I takt med att temperaturen stiger i glasen tillkommer lite nötter, mariekex, brioche och inte minst gula stenfrukter (plommon, persika, aprikos). Syran är stor och angenäm. I eftersmaken får citrusen alltmer röda toner (clementiner, blodapelsin, blodgrape). Någon tropisk frukt tillkommer liksom unset honung. Det här är riktigt gott!!
Betyg 4+
2011 Austri, San Fereolo
San Fereolo ägs av Nicoletta Bocca. Hon köpte sina första vingårdar 1992, främst små jordlotter som såldes av personer som arbetat länge med marken men blivit för gamla för att fortsätta bruka den. Nicoletta, som ursprungligen är från Milano, hade då ingen erfarenhet av vinodling, utan lärde sig av grannen som alltid varit vinodlare. Hennes anknytning till Piemonte kom av att hennes far brukade ta med familjen till Langhe eftersom området påminde honom om hans ungdomsår som partisan. Nicolettas minnen från dessa resor var god mat, vin, kamratskap och historier från förr. Med tiden erhöll Nicoletta tolv hektar vingårdar samlade på floden Reas högra bank, mellan Dogliani och Monforte d'Alba. San Fereolo är biodynamiskt certifierade sedan ett decennium. 
Dolcetto är huvuddruvan och den gör dom tre olika viner på. Austri är deras Barbera men vissa år tillsätter dom en liten andel Nebbiolo. En Langhe Nebbiolo finns också i portföljen samt ett vitt vin på druvorna på Riesling och Gewurtztraminer.
Austri i version 2011 är gjort på Barbera (90%) och Nebbiolo (10%). Naturlig jäsning så klart. Skalen får ligga kvar med musten i närmare en vecka. Vinet får sedan mogna i 16 månader på ekfat av lite olika storlekar innan det buteljeras.
Jag drack 2008 på hösten 2018. Gillade vad jag drack och skrev då så här.

Årgång 2001 är ett riktigt gott vin. Väldigt sällan jag dricker en Barbera med den här åldern och frågan "Varför då då?" är väldigt berättigad. Den lilla slatten nebbiolo ger ett litet tillskott av tanniner och struktur som jag uppskattar.

I doften finns en god portion röda bär, lite nypon och rosor, någon krydda och aningens läder. Angenämt!!
I munnen känns vinet slankt och har trots sin ålder en bra friskhet. Vi hittar körsbär av ett ljusare slag, lite tranbär, hallon och några enstaka röda vinbär. Här finns också en aningens mörkare ton. Inte så påtaglig men ändock noterbar och den signalerar mogna slånbär med något litet inslag av blåbär. En fin ört och kryddighet. Snälla och fogliga tanniner men klart noterbara och bjuder ett behagligt motstånd i gommen. Eftersmaken är av medellängd och där finns i mycket små finstämda toner kakao, torkad frukt, lagerblad en aningens svartpeppar.
Ett riktigt bra vin som är inne i ett bra drickfönster just nu. Mina flaskor dricker jag de närmaste två-tre åren.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 229 kr. Detta är en prishöjning med i det närmaste 60 kr på två år. Vinet går inte att beställa, men finns i 75 butiker enligtSB:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar