tisdag 16 juni 2020

2008 Paul Déthune Millésime och Lacourte Godbillon 1er Cru Terroirs D´Ecueil

Vi fortsätter vår sociala distansering, men utomhus och med två meters avstånd går det alldeles utmärkt att umgås med några vänner. I all synnerhet när dom är lika restriktiva som oss med sina sociala kontakter. Så i söndags, i det vackra försommarvädret, hade vi tre goda vänner på middag. Vi startade med lite bubbel.

2008 Millésime Paul Déthune
Paul Déthunes champagner har med tiden blivit mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 


Millésime 2008 har jag druckit några flaskor av och varje gång har den imponerat på mig. Den första flaskan dracks i mars 2018 och resulterade i den här tokhyllningen. De därpå följande flaskorna har varje gång levt upp till mina högt ställda förväntningar.

Det här är den näst sista flaskan och jag vill påstå att den är nog så bra som den kan bli dvs helt enastående. Någon ytterligare utveckling tror jag inte på. Jag tycker också att det börjat smyga sig in lite mognadstoner


Millésime är gjord på Pinot Noir (40%) och Chardonnay (60%). Vinifiering liksom en kortare mognadstid har ägt rum på 34 hl stora ekfat. I april 2009 buteljerades den här årgången. Den degorgerades i maj 2017.

I doften tar genast de nu lite övermogna äpplena omgående kommandot ackompanjerade av lite citrus, några gula stenfrukter, en tydlig brödighet och en hyfsat stor dos nygrusad trädgårdsgång.
I munnen  är det en fin äppelsamling. De gula, lätt övermogna äpplena känns omedelbart vid den första lilla klunken. Strax därpå en lite mognare rödäpplig syra. Jordgubbar, smultron, blodapelsin, mandariner, persika och någon aprikos fyller i den komplexa smakbilden. I avslutet åtskilligt av steniga mineraler, rostat bröd, unset vanilj och en delikat blodgrape.
Betyg 5-
Paul Déthune dyker väldigt sällan upp i systembolagets sortiment. Mina flaskor köper jag av Franska Vinlistan. Nu verkar den vara slutsåld där.


Champagne 1er Cru Terroirs D´Ecueil Lacourte Godbillon
Nästan direkt efter andra världskrigets slut  köpte familjen Lacourte-Labasse en vingård i Montagne de Reims. Ungefär samtidigt köpte även familjen Godbillon-Marie en vingård i samma område. Med tiden kom familjerna att förenas genom giftermål och på så sätt bildades champagnefirman Lacourte Godbillon. Barnbarnet Geraldine och maken Richard Désvignes är de som styr över verksamheten sedan 2006. Idag omfattar verksamheten nästan 10 ha varav 8 ha fördelade på 46 olika vingårdslägen runt byn Éceuil och resten runt byn Les Mesneux. Vinrankorna har en ålder på dryga 30 år. Det odlas mestadels Pinot Noir (85%) och resten Chardonnay. All odling sker efter ekologiska principer.
Årsproduktionen ligger på 70 000 flaskor fördelade på nio cuvéer.

Den är gjort på Pinot Noir (85%) och Chardonnay (15%). Basvin är årgång 2015 och resten reservvin (43%). Jäsningen ägde rum på ståltankar. Den har fått 27 månader på sin jästfällning innan den degorgerades i oktober 2018. Dosagen är  på 5g/l.

Vi möts av en trevlig doft av röda bär, gröna äpplen, lite röd citrus, någon kolarem och aningens rostat bröd.

I munnen är det jordgubbar, smultron samt någon liten nyans av vildhallon som vi omedelbart kan notera. Strax tillkommer gröna äpplen, citrus, snäckskal, skolkrita och någon stenig mineral. I avslutet hittar vi grapefrukt, mariekex och gråpäron.
En rätt så ung champagne med en fin krispighet, som vi nyligen upptäckt.
Betyg 4+
Vi köpte för ett år sedan en låda från Franska Vinlistan innehållande 3 fl Terroirs D´Ecueil, 2 fl Millésime 2012 samt en fl Chaillots 2012. Priset för Terroirs D´Ecueil var ca 320 kr. Ett synnerligen bra pris för en sådan här bra champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar