söndag 7 juni 2020

2017 Etna Rosso Calderara Sottana, Girolamo Russo

Tanken var att vi skulle besöka Sicilien i år för första gången. Vi hade en resa inplanerad med Club Amarone just den här veckan. Vi skulle besöka Girlolamo Russo under fredagen, men så kom Corona-viruset och ställde saker och ting på ända.  Naturligtvis tråkigt, men vi är tacksamma och glada att vi själva samt våra nära och kära så här långt har klarat oss bra. Vi siktar på juni 2021 istället.
Vi får ett år på oss att förkovra oss i sicilianska viner. Vad passar bättre den här dagen än en flaska från Girolamo Russo, som vi skulle besökt i fredags.

Det Etna Rosso-vin som jag provat flest årgångar av är à Rina från Girolamo Rosso. Verkligen gott och har blivit för mig ett Benchmark.
 - 2015 à Rina
Hösten 2019 provade jag också:
2017 de Aetna, Terra Constantino
I år har det blivit:
2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
- 2016 Etna Rosso Benanti
- 2017 Etna Rosso, Tornatore
2016 Agape, Valdibella
Susucaru, Frank Cornelissen
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 30.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör enligt hemsidan: ett vitt vin, fyra röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.


Kvällens vin är gjort på druvan Nerello Mascalese och en liten skvätt (5%) Nerello Capuccio som vuxit på vinfälten i Contradan Calderara Sottana. Vad som utmärker vingården är massorna av stora lavastenar. Har jag förstått saken rätt är årgång 2017 den första som Girolamo Russo gjort med endast druvor från det här vinfältet. Endast 1 800 flaskor producerades.
Vinet har fått vila upp sig i 18 månader på en blandning av cementtankar och ekfat.
Låt mig säga det med en gång att detta är inget annat än ett fantastiskt vin. Den bästa Etna Rosso vi druckit. Ett ganska så slankt vin med en perfekt balans i smakerna. Ungt och friskt och fin komplexitet.

I doften en samling röda bär, medelhavs örter, krossad flintasten, grus- och stendamm, någon liten blommighet (rosor) och ännu mera röda bär.


I munnen är det de röda bären i form av jordgubbar, syrliga körsbär, några hallon och tranbär som tar kommandot. Efterhand tillkommer örter och kryddor, men också mineraler som får oss att tänka sten- och vulkanjordar. En förträfflig syra och behagfulla tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. I eftersmaken kan vi känna torkade rosor, någon ton av persika, blodgrape och ännu mer ljuvliga röda bär.
Visst är det ett ungt vin, men så tillgängligt redan nu. Den härliga friskheten i kombination ungdomlig frukt i total harmoni gör det så drickbart nu. Ja rent av klunkbart och törstsläckande.
Vacker ljus rubinröd färg,
Helt transparent som synes!
Betyg 5-

Vinet kostar på SB 417 kr. Mycket pengar så klart, men värt varenda krona.
Vad jag längtar till juni 2021 och få träffa vinmakaren bakom ett sådant här vin!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar