onsdag 3 juni 2020

2015 La Mailloche, Chardonnay Arbois, Tissot

En av dessa strålande vårdagar i maj kom sonen med sin sambo på besök. Det blev en promenad på Näsbokrok i det vackra vårvädret. Triften färgar hela reservatet ljusrosa. Det blev grillade havskräftor som förrätt och grillad marulk till huvudrätt. Naturligtvis utomhus och med rekommenderat avstånd. Nu gäller det att hålla ut.
Ur källaren hade jag plockat fram en flaska Chardonnay från Jura.

Producent är Domaine André och Mireille Tissot. Nu är det sonen Stéphane och hustrun Bénédicte som driver verksamheten. Strax utanför Arbois ligger deras egendomar som idag omfattar runt 35-40 ha vinmark. Dryga 30-talet olika cuvéer gör dom. Ambitionen är att varje cuvée ska spegla den växtplats druvorna kommer ifrån. Likaså ska varje årgång med dess väderförhållanden uttryckas i vinet. Biodynamiska odlingsmetoder. Certifierade är dom också


La Mailloche är gjort uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 20 och 70 år. Vingården La Mailloche (1,6 ha) ligger på en östlig sluttning. Jordmånen är Triaslera och Bajocienkalk.
Handskörd så klart, avstjälkning, spontanjäsning, inga klarningsmedel och ofiltrerat.
Vinet har legat i cirka ett år på ekfat varav en tredjedel varit nya.


En liten annorlunda Chardonnay, som vi verkligen gillar.

Färgen går i en fyllig gul ton.

Doften är stor och frisk med massor av gul/gröna äpplen och citrus. Här finns en ansenlig dos mineraler, där krossad flintasten, grus och stendamm dominerar, men även skolkrita i mindre portioner noteras. Några gula stenfrukter finns med i bakgrunden och likaså ett trevligt litet blommigt inslag.

Frisk i smaken samtidigt som det finns en viss fetma (smör). Bra tryck i smakerna  och precis som i doften finns det en ansenlig mängd gul/gröna äpplen spetsade med citrus. Gula plommon, persika, nektariner bättrar på komplexiteten. Skolkrita, en liten rökighet, stenmineraler, örter, lite kryddor och finfina nötter. Allt detta hittar vi i den komplexa eftersmaken.

Vi faller verkligen för det här läckra vinet.
Betyg 4++

Vår flaska är köpt på SB för 459 kr. Tissots viner är aldrig billiga, men försvinner ändå väldigt fort efter lansering i Sverige så det gäller att vara på alerten när de släpps.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar