måndag 1 juni 2020

2015 Bourgogne Cuvée Margot, Olivier Leflaive

Vid veckohandlingen i fredags visade det sig att fiskbilen i Frillesås hade tonfisk. Detta gick inte att motstå. Två skivor fick det bli. Vi preparerade dom med sesamolja och sesamfrö och lite andra kryddor. En snabb vända på grillen, vilket betyder dryga minuten på var sida och så var saken biff!

Vi är väldigt förtjusta att dricka något på druvan Pinot Noir till den grillade tonfisken. Vi lärde oss detta för bortåt 20 år sedan på Restaurationen i Köpenhamn. Det finns inte mycket Bourgogne i vår källare. Jag har väldigt svårt att komma rätt med Bourgogne. Ofta blir det en besvikelse som slutar med att "var det inte mer än så här". Förra året då jag fyllde jämt förärades jag två flaskor av våra goda vänner E och M. Det fick bli en av dessa.
Producenten Olivier Leflaive äger runt 16 ha vinmarker spridda lite runt om i Bourgogne, men vineriet och den ursprungliga egendomen finns runt byn Puligny-Montrachet.  Det hela tog dock sin början 1984, då han som négociant köpte in druvor och tillverkade sitt vin. Den lilla familjeegendomen har funnits där hela tiden och successivt utökats så att den idag omfattar 16 ha spridda i lite olika appellationer.

Druvan är så klart Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer dels från egna vingårdar och dels från kontrakterade odlare.
Jäsningen äger rum i öppna rostfria ståltankar.
2/3 av vinet får efter jäsningen ligga till sig på ekfat i ca ett år, medan den resterande tredjedelen gör det på ståltankar.
Därefter blandas druvmusten, klarnas med äggvita för att sedan buteljeras.
Färgen går i en ljusröd nyans. Helt transparent.

En ganska så typisk pinotdoft möter oss med röda bär och lite kryddor. Vi kan även notera lite mer försiktiga toner av jord och höstlöv.

I munnen är det en frisk och bärfruktig smak. Slankt och rent på något vis. Bra syra och lättsamma tanniner. Riktigt gott är det med de fina röda bären (smultron, jordgubbar, hallon,tranbär) i centrum.

Frukten kompletteras med en finstämd kryddighet, där framförallt tonen av vitpeppar noteras. I eftersmaken får frukten och kryddorna sällskap med lite toner från fathanteringen, men detta är inget som stör oss.

Det här var riktigt gott och passade väldigt väl till vår grillade tonfisk. Kanske inget stort vin, men den här ljuvliga majkvällen var det precis vad vi önskade oss.

På "Bolaget" är det årgång 2016 som gäller till priset 189 kr.

Betyg 4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar