söndag 21 juni 2020

Tre underbara viner från Soave: 2018 Roccolo del Durlo, 2016 Massifitti och2017 MonteCarbonare, Suavia

Det har blivit några Soave-viner de senaste veckorna. Systrarna Suavia är kanske vår största favorit, men tidigare i vintras fick vi också upp ögonen för Le Battistelle.

2018 Roccolo del Durlo
Vi hittar Le Battistelle runt den lilla byn Brognoligo i hjärtat av Soave. Druvor har familjen odlat sedan det sena 1800-talet, men 2002 beslutade sig ägarna Gelmino och Cristina Dal Bosco att inte längre sälja druvorna till det lokala kooperativet utan att istället göra vin under egen etikett. Dom äger 9 ha som är fördelade på många små vinfält på kullarna runt Brognoligo. Dom producerar runt 40 000 flaskor fördelade på tre torra vita viner samt en liten produktion av husets desertvin. Samtliga tre torra viner har funnits tillgängliga via Systembolaget. I skrivande stund är dock Roccolo del Durlo slut, men de andra två går att beställa. Battistelle på Bolaget
Detta vin rankas som deras toppvin. Druvan är Garganega, som vuxit på en mycket brant sluttning och svåråtkomligt vinfält. Jordmånen är vulkanjord. Vinrankorna är mycket gamla. Några är över hundra år.
Druvorna plockas när de är riktigt mogna. Avstjälkas. Macerationen med skalkontakt varar i cirka 48 timmar. Jäsningen äger rum på ståltankar och varar i knappt en månad. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning i nästan åtta månader innan det buteljeras.


En skön samling av sommarblommor, stendamm, grus, vulkanjord, citrus, vedaska, gröna äpplen, någon tropisk frukt och unset honung möter oss i den friska och mycket angenäma doften.

I munnen är det friskt med en fin fyllighet, där gula och gröna äpplen samsas med citrus, persika, gula plommon och aprikoser. I lite mindre omfattning, men ändå väldigt tydligt, kan vi känna örter, steniga mineraler med en touch av den svarta vulkanjorden. Den fina och ordentliga syran är i totalharmoni med smakerna. Så himla gott. Oj, eftersmaken höll jag på att glömma. Lite längre än medel och med återkommande gula stenfrukter och steniga mineraler förstärkta med lite honung.
Betyg 4
Just nu är det slutsålt på SB. I vintras kostade det 235 kr. Håll ögonen öppna efter det här. Väl värt varenda krona!


2016 Massifitti, Suavia
Du som vill vet lite mer om producenten kan läsa detta inlägget från 2015.
Massifitti är gjort uteslutande på druvan Trebbiano di Soave. En gammal druvsort som var på väg att glömmas bort, trots att den odlats just i Soave under några tusen år.
Massifitti görs på druvor från vinrankor som är dryga tio år gamla och som kommer från en vingård belägen på en höjd av 300 m över havet. Jordmånen är vulkanisk, vilket också kan spåras i det mineralrika vinet.
Druvorna pressas direkt efter skörd. Musten separeras från skalen och får jäsa i ståltankar utan skalkontakt. Temperaturen sänks så att malolaktisk jäsning undviks. Vinet får sedan mogna i femton månader på ståltankar innan det buteljeras.



Detta är vår sista flaska från året 2016, men som tur är får vi om någon vecka en leverans av årgång 2017. Massifitti är ett vin som ska drickas ungt, då det lever mycket på sin friskhet och härliga grön-gula frukt.

I doften kan vi omgående notera gula och gröna äpplen, lite citrus och de tydliga sten-krita-vulkan mineralerna.
I munnen känns vinet friskt och nästan krispigt. Initialt är det de gula äpplena, limeskalen och gula plommonen som tar kommandot, men efter en stund drar de sig tillbaka något och släpper fram örter, persika, honungsmelon och inte minst den härliga mineralsamlingen av sten, krita och vulkan.
Ett underbart vin och passar så bra till sommarens skaldjursfester.
Betyg 4
På SB kostar vinet 238 kr och går utmärkt att beställa.
I munnen känns vinet friskt och nästan krispigt. Initialt är det de gula äpplena, limeskalen och gula plommonen som tar kommandot, men efter en stund drar de sig tillbaka något och släpper fram örter, persika, honungsmelon och inte minst den härliga mineralsamlingen av sten, krita och vulkan.
Ett underbart vin och passar så bra till sommarens skaldjursfester.
Betyg 4
På SB kostar vinet 238 kr och går utmärkt att beställa.



2017 Monte Carbonare, Suavia
Systrarna Suavias mest prisbelönta vin. Årgång 2015 erhöll Tre Bricchieri av Italian Wines.
Ett vin gjort uteslutande på druvan Garganega. Det har fått jäsa på stålfat och också fått tillbringa i det närmaste femton månader på stålfat. Här har vi ingen ek inblandad.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 20112012, 20132015 och 2016

Doften domineras av gula stenfrukter och citrus. Här finns också gula äpplen och en hyfsad dos regnvåt grusgång och nygrusad landsväg. Små, små nyanser av sommarblommor och honung kan vi också notera.
I munnen får vi ett friskt vin, där citrus och gula äpplen omedelbart gör sig påminda. Strax därpå kommer aprikoser, gula plommon, persika och ett ordentligt knippe örter. I eftersmaken härliga sten- och kalkmineraler som tillsammans med vita blommor och aningens honung bygger upp en härlig komplexitet.
Vinet har en ungdomlig och vital friskhet. Jag gillar verkligen det här vinet med sin smakrikedom. Jag vill också dricka det hyfsat ungt, även om det säkert klara flera år i källaren.
Betyg 4
På SB kostar det 238 kr. Tyvärr är det för tillfället slut för beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar