fredag 5 juni 2020

Monte Santoccio: Rosato Miss Rosé och Santocciorosso

I utkanten av Fumane på 450 m ö h ligger den lilla vingården Monte Santoccio. Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli. Dom förfogar över 4 ha och producerar runt 25 000 flaskor. Bostaden och vineriet är bokstavligen omringat av vinrankor. Ja det är nästan så att vinrankorna växer in i huset. Jag besökte dom 2015 tillsammans med Club Amarone. Det blev så klart ett blogginlägg om den fantastiska provningen hos Monte Santoccio. Du kan läsa om den här.

2018 Vino Rosato Miss Rosé

Det här är om jag förstått saken rätt första årgången av ett rosévin från Monte Santoccio. Det är gjort på lika delar Corvina och Corvinone. De hela druvorna får macerera i sex timmar innan de pressas och får jäsa på ståltankar. Det får därefter vila upp sig på ståltankar i ett par månader innan vinet buteljeras.

I doften känner vi röda bär, en hel del steniga mineraler, någon liten kryddighet och subtila nyanser av sommarblommor.

I munnen är det mer kraft än vad doften signalerade. Här finns också en stor friskhet och en ordentlig syra, men inte så att den blir för närgången. De röda bären med jordgubbar och körsbär kan vi omedelbart pricka av. Någon liten stund senare kommer både hallon och tranbär. Ett fint inslag av örter och steniga mineraler. I eftersmaken kommer det lite blodgrape.
Vi gillar det här. Utan tvekan är det så. Det är mer ett rosévin till maten än ett altanhäng. Vi testade det till grillad lax och det funkade riktigt bra.

Betyg 3++

Vår flaska är privatimporterad och vi betalade runt 11 euro plus sv alkoholskatt.2017 Santocciorosso
Druvblandningen är Corvina (40%), Corvinone(30%) samt 10 procent vardera av Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Druvorna har fått torka i nästan tre månader. Vinet har fått ligga till sig i nästan två år på barriquer av fransk ek. Visst är det mycket som påminner om amarone. Men.......
Det här kan aldrig bli en amarone för:
1. Rondinella ingår inte
2. Andelen druvor som inte betraktas som Valpolicelladruvor överstiger 25 %. Istälet blir det ett IGT-vin (Indicazione Geografica Tipica)Det här är ett pålitligt vin. Vi har druckit ett par årgångar tidigare och alltid varit lika förtjusta i det. Vad vi tyckt om årgång 2014 kan du läsa här och om årgång 2011 här.

Doften är rätt så stor och ganska så intensiv med en hel drös mörka körsbär i centrum. Små puffar av örter och kryddor och aningens torkad frukt kan vi också notera.

I munnen är det mycket som får oss att tänka amarone, även om syran och tanninerna tar lite mer plats i Santocciorosso.
Det startar med mörka körsbär och skogsbär. Efterhand kommer det lite örter och kryddor. I mindre omfattning men likväl tydligt aningens torkad frukt typ katrinplommon. Eftersmaken är lång och där får den mörka frukten sällskap med espressokaffe, mörk choklad, lite kryddor och aningens vanilj.


Vi kan återigen konstatera att Monte Santoccio levererar ett vin som det är väldigt lätt att förälska sig i. Det finns en härlig friskhet, så välbalanserade smaker och väldigt tillgängligt och drickmoget idag. Det här är inget jag långlagrar, men tre-fyra år är inga problem.
Betyg 4

På SB kostar vinet 282 kr och där är det årgång 2018 som gäller. Det finns inte många amarone i den prisklassen som matchar Santocciorosso!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar