måndag 20 oktober 2014

Rosso Veronese från Monte Santoccio 2011

Vi drack för ett par dagar sedan ett vin som fick oss på gott humör. Det kommer från den lilla producenten Monte Santoccio med runt 3 ha vinodlingar.
Company

Dom tillverkar runt 14 000 flaskor om året. Verksamheten är förlagd till utkanterna av Fumane i Valpolicella Classico.

Laura, Viola and Nicola Ferrari
Vinmakare är Nicola Ferrari, som efter ett antal år hos självaste Quintarelli återvände hem till familjens egna vingård och drog igång tillverkningen, som han nu driver tillsammans med hustrun.

Jag har tidigare skrivit om deras amarone i version Årgång 2008

2011 Santoccio Rosso IGT

Här har det använts druvorna: Corvina 40%, Corvinone 30% samt 10% vardera av Sangiovese, Merlot och Cabernet Frqanc. Corvina och Corvinone har fått torka i 2-3 månader.
Vinet har fått ligga till sig i 22 månader på barriquer.

I doften hittar vi lite typiska amaronedrag såsom, mörka körsbär, blåa plommon, lite örter och små lätta inslag av fat. Det är de torkade druvorna Corvina och Corvinone som får ett stort genomslag i doften.

I gommen kan vi förstås också känna de typiska amaronedragen som vi noterade i doften, men det här vinet har dock sin helt egna charm. Här finns betydligt mer av tanniner som bjuder motstånd, visserligen tämligen mjuka, men ändå med ordentlig ryggrad. Ändå känns vinet mjukt och solvarmt. Det finns en friskhet från syran som vi uppskattar.
I eftersmaken finns det en hel del örter, lite mörk choklad och ännu mer mörk frukt.

Det här är ingen amaronekopia och det har nog hellre aldrig varit meningen. Det är förmodligen ett vin som tillkommit i Nicolas experimentlusta och som fallit ut väldigt bra. Vintankar gillar det här vinet, som är bra nu och förblir så i flera år framåt.

Betyg 4

Vi har köpt vinet genom goda vänners försorg, som i sin tur privatimporterat det till priset av 20 euro + frakt och skatt.
l

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar