måndag 13 oktober 2014

Campo Inferi. Ännu en fantastisk amarone från Brunelli


Läsare av den här bloggen vet att när det är CL-fotboll, ja då dricks det amarone hos Vintankar. Den här amaronen drack vi för ett par veckor sedan. Av någon oförklarlig anledning blev inlägget aldrig färdigskrivet förrän idag. Vi kan återigen konstatera vilka fantastiska viner det görs av Brunelli. Deras Campo Del Titari hyllade jag för 14 dagar sedan.
Jag upprepar att den som är i Valpolicella måste bara göra ett besök hos dom. Vårt besök i somras skrev jag om på Amaroneguiden.

2009 Campo Inferi
Brunelli gör tre amaroneviner. Två av dom är att betrakta som prestigeamarone dvs dom görs endast de år då förutsättningarna är de bästa för att få fram ett vin utöver det vanliga.
Druvmixen är 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Corvinone. Dessa har växt på vinfältet med samma namn som vinet, där röd lera och kalksten dominerar.
Runt fyra månader får druvorna torka för att sedan jäsa i 40 dagar i låg temperatur. I nästan tre år får vinet sedan ligga till sig på 18 hl stora ekfat innan det buteljeras, därefter ytterligare ett år på flaska, innan det släpps ut på marknaden.
Runt 5 000 flaskor produceras.
Vi dricker vinet under två dagar. Vi häller upp vinet i våra glas två timmar innan det ska drickas. En luftning som är ett måste. Vi har några hårdostar som får utgöra sällskap

Vi kan säga det med en gång att det här är ett lysande vin. En amarone som vi verkligen gillar. De intrycken vi fick i somras då vi provade vinet hos Brunelli, ja det lever vinet upp till även så här på hemmaplan. Med detta sagt så tar vinet oss inte med samma storm som "Campo Del Titari" gjorde för knappa två veckor sedan. Å andra sidan är det få viner som gör det!!

Vi möts av en härlig amaronedoft med mörka körsbär, kakao och aningens örter. Precis som hos "Titari" hittar vi inga russintoner och kan bara ana oss till lite torkad frukt. Doften är inte så kraftfull utan lite mer försiktig och elegant.

I munnen så får vi en amarone som känns lite stramare och smakerna är inte riktigt lika utvecklade som hos "Titari". Detta till trots så är det ett kraftfullt och mäktigt vin med massor av söta, mörka, fullmogna körsbär. Här finns lite mörk frukt, en del örter, kakao och aningens torkad frukt (dock inga russin). En bra syra. Tanninerna är precis som "Titarin" klart närvarande. Eftersmaken är riktigt lång och ljuvlig. Vi får den där härliga lilla bitterheten i avslutet. Vi kan också notera lite känsla av alkohol, men den kommer att försvinna inom något halvår.

Betyg 5-

Vi har privatimporterat våra flaskor. 37 euro + frakt +skatt. Hos Systembolaget kostar den 640 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar