fredag 24 oktober 2014

Veckans Amarone. Bertarole.

CL-fotbollen drar vidare och Vintankar öppnar en flaska amarone på tisdagskvällen. Vid 18-tiden drar vi korken och häller upp två glas i våra Orrefors Difference Primeur Glas.
Dryga två timmars luftning brukar göra nytta. Vi lägger fram lite ost. Så ja, då är förberedelserna klara för matchstart kl 20.45.

Kvällens amarone är från en av dessa små producenter som det vimlar av i Valpolicella. Le Bertarole har genom den genomsympatiske Marco Venturini fått sin speciella plats i Vintankarhjärtat. Bra amarone, utan att för den skull tillhöra de allra bästa, men Marco och familjer sliter hårt i vingården och har ambitionen att hela tiden bli bättre.
Kvällens årgång 2007 är nog den bästa amaronen från Le Bertarole somVintankar har smakat. Ja den är faktiskt riktigt bra. Ryktet går att årgång 2009 ska vara den bästa som Marco någonsin gjort. Vi har några flaskor i källaren som vi ännu inte testat, men längre fram i vinter ska vi dra korken ur den första.

2007 Amarone della Valpolicella, Le Bertarole.
Alldeles i utkanten av Fumane huserar familjen Venturini. Dom förfogar över 7 ha och producerar runt 35 000 flaskor årligen. Två amaronevarianter, Ripasso, Valpolicella Classico samt en Recioto. Totalt fem röda viner ingår i deras portfölj.
Druvblandningen är Corvina 30%, Corvinone 40%, Rondinella 20% samt 5% vardera av Croatina och Dardanella. Druvorna får torka i ca tre månader.
Vinet får en start med 4-5 måander på rostfria ståltankar för att sedan få 30 månader på barriquer av slavonsk ek, för att slutligen få runt sex månader på flaska innan det är moget för marknaden.

I doften hittar vi mörka körsbär, björnbär, lite örter, läder och aningens torkad frukt, dock inte så mycket russin utan mer fikon. Långt ifrån det tunga artelleriet, som kan kännas i portvins- eller russinamarone. Doften känns mer frisk och lättsam.

Smaken är frisk, inte så tung och lite slankare än många andra amarone. Ändå finns det underbara, söta, mörka körsbär och diverse mörka skogsbär. En hel del örter, lite kakao och en fin plommonkompott kan vi också notera. Tanninerna är behagfulla, utan att vara mesiga på något sätt. Det här är en av de elegantaste årgångarna av Le Bertaroles amarone vi smakat. Ett långt komplex avslut med lite torkade fikon, mörk choklad, en körsbärskärne bitterhet, katrinplommon och en nätt fruktsötma. Alkoholen (15%) är helt integrerad i frukten.

Det här är riktigt gott. Det måste upprepas igen: Den bästa årgången från Le Bertarole, som vi druckit. Det är klart att vi blir nyfikna på 2009:an, när det från stora amaronekännare påstås att den årgången är Le Bertaroles bästa.

Betyg 4+

2007 gjorde man 3 215 flaskor av den här amaronen. Det är flaska 1 541 vi njuter av under tisdags- och onsdagskvällen.

Vår flaska är privatimporterad. Vi betalade dryga 250 kr.
Årgång 2009, som enligt SB:s hemsida är tillfälligt slut, går på 405 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar