torsdag 16 juli 2020

2013 Campo Titari, Brunelli Wines

Sommaren försvann i ett nafs. Visserligen har vi fått välbehövligt regn, men det behöver ju inte småskvätta varje dag. Tempen rasade  från runt 30 till 17 grader. Havsvattnet blev snabbt också 17 grader. Suget efter en god amarone kom snabbt, så vi drog korken ur en ungdom. Det fick bli min absoluta favorit. Campo del Titari från Brunelli. Det har gått mer än ett år sedan jag senast drack den, så hög tid för en avstämning.

Under 2017 följde jag arbetet på Brunellis vingård med hjälp av Alberto Brunelli. Han berättade vad som tilldragit sig under årets månader och skickade en hel del foton. Det resulterade i en månadsrapport på bloggen. La Grand Finale var december med just Titari och en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen och om Titari.

Det här är ett enastående vin. Låt mig slå fast det omedelbart. Vi dricker det under två kvällar och eftersom jag vet att det trots sina sju år är väldigt ungt, så får det närmare tre timmar i karaff den första kvällen.
Vi möts av en stor doft, som är mer åt det eleganta hållet än överdådig. Det börjar med läder och regnvåt jord, som rätt så snabbt övergår i en ljuvlig mörk frukt förstärkt med lite örter och kryddor, några torkade torkade frukter samt unset vanilj och kolatoner. Magiskt att sniffa på!!
I gommen känns det ungt och visst är det fullt njutbart redan den första kvällen, men den andra kvällen (då flaskan har fått stå halvtom ett dygn) växlar det upp några hack. Magiska smaker framträder. Vi blir smått saliga. En alldeles underbar smak av söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, några svartavinbär, blåa plommon och skogshallon. Vi hinner knappt hämta andan innan vi även får en delikat örtsamling. En fin syra ger vinet en härlig friskhet. Finstämda tanniner krafsar runt i gommen och bjuder på det där härliga motståndet, som vi älskar. Eftersmaken är formidabel. Lång och komplex. De ljuvliga mörka bären och örterna är med oss hela tiden fast i eftersmaken kompletteras de av mörk choklad, några droppar espresso och aningens torkade frukter av typen dalar, russin, fikon och katrinplommon.
Betyg 5
Det här är fortfarande en ung amarone. Kanske har den lämnat det första juvenila stadiet bakom sig, men ännu är det inte fullt moget. Här finns mer utveckling att vänta på!
Jag tror aldrig jag satt 5+ på något vin ännu. Titari 2013 kan bli det första om något år eller två.
Du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom. Visserligen kan du redan idag få en stor upplevelse om du luftar vinet ordentligt, men en ännu större ligger runt hörnet...........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar