onsdag 22 juli 2020

Ännu en Col fondo från Costadila: Moz

Solen tittade fram en av eftermiddagarna i förra veckan. Det var en väldigt svag vind och då blev det riktigt behagligt på "kyrkbänken" utmed ladugårdsväggen. Lite svalkande Col fondo sitter som en smäck sådana dagar.


Costadilà.
Företaget startades av Ernesto Cattel med ambitionen att göra vin som påminde om vin som hans farfar gjorde det en gång i tiden. Ernesto var lite av en pionjär att återföra tillverkning av Prosecco till hur det ursprungligen gjordes dvs som en Col fondo. Ernesto gick bort 2018 och hans medhjälpare sedan många år Martina Celi och Alex della Vecchia driver företaget vidare i samma anda.

Namnet Costadilà kommer från Costa di lá vilket betyder "Berget där borta".
På Systembolaget finns idag 5 varianter tillgängliga. Jag skrev så för en månad sedan, men det verkar som om värmen i slutet på juni satte fart på försäljningen för nu är det endast två som är beställningsbara.  I höst återkommer 330 slm, som vi provade en tidigare årgång av för en månad sedan. Vi vart så imponerade så att vi omgående beställde varianten Moz.

Moz.
Det här vinet är ett uttryck för den experimentlusta som Ernesto hade. Han här blandat druvan Moscato Fior d´arancio med druvan Glera för att få ett mer aromatiskt vin. I övrigt görs det på liknande sätt som deras övriga Col fondo dvs jäsning på ståltank, skalmaceration runt en vecka och en andra jäsning på flaska. Ingen klarning, ingen filtrering och inget tillsatt svavel. Detta gör att det blir en jästfällning på några centiliter kvar i botten på flaskan. Col fondo betyder också med botten.
Resultatet blir ett sprudlande friskt vin med en alkoholstyrka på 10,5% och med en lysande orangefärg.

Det ska sägas med en gång att det här var ju bara så läckert. Lättdrucket, klunkbart, törstsläckande och massor med charm. Vi satt där i solen och bara njöt av vädret och vinet. Förde så klart inga anteckningar, men vissa intryck etsade sig fast i minnet.
Den starkt lysande oranga färgen är en sån bild.
Doften en annan. Vi minns toner av röd citrus (apelsiner, mandariner), vinteräpplen, regnvåta stenar, nybakat bröd och torkade rosor.
Naturligtvis är den friska smaken av övermogna äpplen, röd citrus, exotiska frukter, aningens jäst och steniga mineraler så klart det vi minns allra mest.
Mer sommar än så här blir det inte!!
Betyg 4
Vi köpte en trepack på SB för 214 kr flaskan. Dessvärre är den tillfälligt slut, men håll utkik om den dyker uppgiven.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar