måndag 27 juli 2020

2017 Ponente 270 från Podere Cipolla

Vi hade läst att Kontextvin släppt en PetNatlåda bestående av 2 flaskor vardera av tre viner i Systembolagets beställningssortiment med beställningsnummer 74267. Priset för de 6 flaskorna är 1182 kr. Det var inte mycket att tveka på, då jag i lite olika sammanhang stött på just de här vinerna.

Två av vinerna har jag redan hunnit skriva om. Det är bara att klicka på nedanstående länkar så får du mina tankar.
2017 Eos från La Chimera
2017 Mongarda Col Fondo Glera Colli Trevigiani

Nu är det dags att dra korken ur den tredje flaskan. En Lambrusco.
Producent är Podere Cipolla och Deny Bini. Hans vingård är på 3 ha och ligger vid byn Coviolo inte långt från staden Reggio Emilia någon mil nordväst om Modena. Mitt i ett klassiskt matdistrikt och i Lambruscons förlovade hemland. Verksamheten startade 2003. Idag tillverkar dom drygt 10 000 flaskor. Organisk odling (ej certifierad) tillämpas, vilket är en utmaning med väderförhållanden som stekhet sol och hög luftfuktighet. Skördar för hand. Naturlig jäst, ingen klarning, ingen filtrering och ytterst lite svavel. Han har även en fruktodling vid sidan om vinodlingen för att undvika monokulturer.

Vi dricker deras Ponente 270 från året 2017. Den är gjord på druvorna Grasparossa (50%), Salamino(10%), Sorbara(10%) och Malbo Gentile(30%), som vuxit på vinstockar som har en ålder på runt 15 år. Vinfältet är beläget på en kulle som ligger drygt 150 m ö h. Macerationen varar 4-5 dagar. Spontanjäsning på ståltank och en andra jäsning på flaskan. Ingen degorgering, vilket lämnar ett litet jästsediment på botten av flaskan. Det görs knappt 2000 flaskor av Ponente 270


Ponente 270 gör sig bäst till lite enklare mat, men är inte alls så tokigt på egen hand. Vi åt lite grillade korvar, vilket var en höjdare. Vi låter flaskan få en stund i kylen så vi får ner tempen till 8-10 grader.
Färgen går i en ljusare röd-violet nyans, med massor av livliga små bubblor.
Doften är frisk och startar med läder och jord, men övergår raskt i en arom av röda bär, men här finns också ett litet inspel av mörkare frukt. Små inslag av sommarblommor, nygrusad trädgårdsgång och röd citrus kan också noteras.
I munnen är det friskt med en härlig spritsighet. Det startar med röda bär såsom jordgubbar, hallon, tranbär, körsbär och något övermoget lingon samt rödaktiga plommon. Steniga mineraler. Här finns en härlig alert syra och smånafsande tanniner. Medellång eftersmak med mera röda bär, någon ört, liksom järnhaltiga mineraler tillkommer.

Jag dricker Lambrusco väldigt sällan. Visserligen blev det en del för två år sedan då vi besökte Modena, men det är mer att betrakta som undantaget som bekräftar regeln. Med detta sagt så måste jag säga att att Ponente 270 faller vi för. Uppfriskande och väldigt gott.
Betyg 4-

Jag har då smakat samtliga tre viner som ingår i Kontext PetNatlåda, som jag skrev om i inledningen. Tre olika viner, som samtliga är både goda, lättdruckna och väldigt charmiga. 1182 kr för de sex flaskorna är inget annat än ett fynd.

2 kommentarer:

  1. Som vanligt är det väldigt intressant att läsa om dina recensioner om viner gjorda på lokala druvtyper och om dina postiva omdömen, speciellt med vetskap att du har Amarone som utgångspunkt. Det inspirerar till att pröva nya saker på udda druvor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är spännande att pröva nytt. Alla dessa lokala druvor som finns. Men jag återvänder alltid till Valpolicella

      Radera