onsdag 29 juli 2020

2008 Gaudriller Cuvée Prestige

Det har varit lite av varannandagsväder den senaste tiden. I lördags eftermiddag blev det kortvarigt besök av sommaren. Båda barnen med sina respektive på besök. Inte så mycket att tveka om. Vi tog tillfället i akt och öppnade en flaska champagne.
Serge Gaudriller håller till i Grand Cru-byn Louvois någon mil nordväst om de mer kända byarna Bouzy och Ambonnay. Idag är det Sandrine och sonen Tristan (under utbildning till oenolog) som driver verksamheten.

Cuvée Prestige görs på Pinot Noir (70%) och Chardonnay (30%). Den har fått jäsa på ståltank och därefter fått 10 år på jästfällningen. Degorgering gjordes i juni 2019. Den fick då en dosage på 2 gr socker per liter.

Färgen går i blekgul ton med lite skira ljusgrönaktiga stråk. Massor av små, små bubblor strävar upp från botten på glaset.
I doften är det övermogna vinteräpplen, lite citrus och röda bär som dominerar. I lite mindre omfattning, men ändå med viss tydlighet, kan vi notera våta granithällar, nyskållade mandlar, krossad flintasten och unset honung.
När vi får den första klunken slår vi fast att det här var ju riktigt gott och att den här champagnen är inne i en alldeles underbar drickfas just nu. Just den där fasen där det finns tydliga mognadstoner med lite bokna äpplen, en viss rondör och samtidigt en alldeles underbar friskhet. Syran är ju där och skapar friskhet samtidigt är den lite avrundad så att en skön mjukhetskänsla infinner sig.
De smått bokna äpplena är med oss hela tiden, men kompletteras med röda bär läs smultron, hallon, jordgubbar och tranbär. Röd citrus (mandariner, blodapelsin), någon nötighet, lite skolkrita, mariekex, brioche och någon gul stenfrukt. I avslutet fås först en liten dos honung för att sluta med en mogen blodgrape.
Betyg 4+
Vi köpte den här flaskan i ett paket om tre flaskor från året 2008 som importören VinTillMat lanserade i maj med beställningsnummer 78518 och priset 1416 kr.
Detta är den första av dom tre flaskorna. De andra två är  Leclère-Massard och Driant-Valentin.
Den går också att köpa som enskild flaska och kostar då 496 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar