torsdag 23 juli 2020

2017 A-Grafo Limniona, Kontozisis

I söndagskväll var det dags för lite grekisk mat. Bifteki dvs nötfärsbiffar fixade dottern och hennes italienske sambo. Ugnstekt amandinepotatis och greksallad fick utgöra sällskap. Så klart fick det bli grekiskt vin till detta.
Kontozisis
Andreas Kontozisis och Aphrodite Toulsa är två odlare som gör vin under namnet Kontozisis. Deras vingårdar ligger på sluttningarna vid berget Agrafas fördelade mellan två olika områden Kanalia och Dafnospilia. Geografiskt befinner vi oss i Karditsa Thessalonien. Dom äger 11 ha som odlas med inhemska druvor såsom Limniona, Xinomavro, Malagouisa, Assyrtiko, Roditis m fl. Vinstockarna har en ålder på mellan 9 och 38 år. Jordmånen är sand/lersand. Ekologiskt certifierade har dom varit ända sedan 1991.

Det här vinet är gjort till hundra procent på druvan Limniona, som vuxit på 19 år gamla vinstockar. Det har fått jäsa på ståltank med naturlig jäst. 30 dagars maceration. Efter jäsningen har det fått vila upp sig i 6 månader på ståltank. Det är ofiltrerat och inget svavel har tillsatts.

Färgen går i en mörk rubinröd ton nästan i vad som kallas oxblod-färgat. Det finns några violetta stråk här och var.

I doften hittar vi en fin mörk frukt, svartolivspad, en svag fläkt från en pinjeskog, lite grusgång och några örter. En floral ton smyger sig in på slutet, som vi tycker påminner om torkade rosor. På det hela en trevlig doft om än inte så kraftfull.
I munnen känns det nästan lite spritsigt vid den första klunken, men spritsigheten lägger sig tämligen snabbt. Istället är det de röda och mörka bären som tar över: skogshallon, björnbär, tranbär och några körsbär. Här finns också lite örter och kryddor. Syran är ganska så stor, vilket ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna småkrafsar i gommen och bjuder ett behagfullt motstånd. I den medellånga eftersmaken får vi mera bär och nu mestadels av det ljusare slaget, men här tillkommer också mineraler av vulkantypen.
Ett gott och friskt rött vin i en lite slankare stil, som gör sig särdeles bra till diverse kötträtter, men inte alls oävet på egen hand en varm sommarkväll.

Betyg 4

Många av mina grekiska viner har jag köpt av Oinofilia i Köpenhamn. Den här flaskan kostade 249 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar